Sirija želi ruske sisteme S-300 zaradi morebitnega napada ZDA

by Urednik

BO “REPUBLIKANSKI” KONGRES ŽELEL NAPASTI ASSADOV REŽIM?

Sirija je prosila Rusijo, da pospeši dobavo protiletalskih raketnih sistemov S-300 (NATO: SA-10 Grumble), saj so oblasti v skrbeh, da bi jih napadla ameriška letala, je dejal sirski zunanji minister Walid Muallem v intervjuju objavljenem v četrtek 6. novembra 2014 v libanonskem časopisu Al Akhbar.

Ob tem je minister Muallem dejal, da so jim v Washingtonu sicer obljubili, da zračni napadi pod vodstvom ZDA proti Islamski državi (ISIS) v Siriji ne bodo prizadeli Sirsko vojske.

“Ali verjamemo tej obljubi? Za zdaj se zavedamo, da se predsednik Barack Obama iz domačih razlogov želi izogniti vojni s Sirijo. Vendar ne vemo, kako bo Obama odreagiral na vedno večje pritiske in pritisk se bo le povečal, če so republikanci dosegli večino na ameriških vmesnih (kongresnih) volitvah, zato se moramo pripraviti sami.”

Intervju je bil izveden pred torkovimi volitvami v ZDA (4.11.2014), na katerih so republikanci ponovno prevzeti nadzor nad kongresom.

“Ta dejstva smo Rusom odkrito pojasnili in jih prosil, da prevzamejo nadzor nad situacijo in nas oborožijo z naprednim orožja,” je dejal Muallem. Na vprašanje, ali je z naprednim orožjem mislil na protiletalske izstrelke S-300, za katere Damask že dolgo prosi Moskvo, je odvrnil: “Ja in tudi druge napredne sisteme.” Zaključil je z besedami, da bodo dobili napredno orožje v “razumnem času” (pravočasno), največja težava pa naj bi bilo dobiti politično soglasje Kremlja.

Dobavo raketnih sistemov zračne obrambe S-300 je septembra 2013 zaustavil sam ruski predsednik Vladimir Putin in ob tem dejal le, da je bila dobava orožja “za zdaj” prekinjena, ni pa pojasnil zakaj. Ustavitev dobave je prišla le nekaj dni za tem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu plačal poseben obisk v Rusiji, da bi prepričal Moskvo, da zaustavi pošiljke orožja za Sirijo. Naj spomnimo, da so izraelska vojaška letala kar dvakrat v zadnjem letu dni bombardirala vojaške objekte v bližini sirskega obmorskega mesta Latakia, saj so domnevali, da ima Sirska vojska tam spravljene sisteme S-300.

Sirija je domnevno plačal polog v višini več sto milijonov dolarjev za 6 enot protiraketnega sistema S-300. Skupaj naj bi Rusija prodala Siriji za približno 1 milijardo USD naprednih oborožitvenih sistemov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

.

Izraelski lovci bombardirali pošiljko orožja na poti do Hezbolaha

V ponedeljek zvečer so izraelska letala izvedla dva napada na konvoje orožja za Hezbolah v libanonski dolini Bekaa na sirsko-libanonski meji.

Rusija naj bi povečala dobavo orožja Siriji

V zadnjih tednih naj bi Rusija okrepila dobave vojaške opreme Siriji, vključno z oklepnimi vozili, brezpilotnimi letali in vodenimi bombami.

Rusija drugi največji izvoznik orožja na svetu

Računajo, da bo ruska obrambna industrija v letu 2012 izvozila za več kot 13 milijard dolarjev, presegla pa tudi izvoz iz leta 2011, ki je znašal dobrih 13,2 milijarde USD.

Povezani članki