Rusija naj bi povečala dobavo orožja Siriji

by Urednik

SIRSKA VOJSKA SE KREPI Z RUSKIM OROŽJEM, RUSIJA RAČUNA NA SIRSKO NAFTO

V zadnjih tednih naj bi Rusija okrepila dobave vojaške opreme Siriji, vključno z oklepnimi vozili, brezpilotnimi letali in vodenimi bombami, poročajo ruski viri. Z novimi dobavami orožja, v katerih naj bi sodelovale tudi Ukrajina, Bolgarija in Romunija, želijo povečati vojaško moč sirskega predsednika Bašarja al Asada in oslabiti vstajo upornikov.

Vse to sploh ne čudi, vendar pa te novice prihajajo ravno v času, ko naj bi sprti sirski strani ta teden vendarle prvič skupaj sedle za pogajalsko mizo v Montreuxu v Švici. Najmočnejša sirska opozicijska skupina Sirska nacionalna koalicija je namreč privolila v udeležbo na mirovnih pogovorih o Siriji, kljub njihovi zahtevi, da se bodo pogajali šele ob odstopu sirskega predsednika al Asada.

Moskva, ki želi povečati diplomatski in gospodarski vpliv na Bližnjem vzhodu, še naprej ostaja glavni sirski dobavitelj konvencionalnega orožja in daje Asadu ključno podporo v triletni državljanski vojni ter pri blokiranju zahodnih poskusov kaznovanja s sankcijami za uporaba sile proti civilistom.

Več virov je za agencijo Reuters povedalo, da je Sirska vojska od decembra prejela večje pošiljke orožja in vojaške opreme, vključno z brezpilotnimi vohunskimi letalniki  (UAV), ki so prišli iz Rusije neposredno ali prek pooblaščencev.

Rusko transportno letalo Antonov An-124

“Na ducate transportnih letal Antonov 124 je v Sirijo prepeljalo oklepna vozila, opremo za nadzor, radarje, sisteme za elektronsko bojevanje, rezervne dele za helikopterje in različnih orožja, vključno z vodenimi bombami za letala,” je dejal varnostni vir iz Bližnjega vzhoda.

Ruski svetovalci in obveščevalci naj bi Sirski vojski pomagali tudi pri pregledu ozemlja z brezpilotnimi letali, ki so določali položaje sirskih upornikov, ki jih napadajo s topništvom in letali.

Vyacheslav Davidenko, tiskovni predstavnik Rosoboronexporta, ruskega državnega podjetja za izvoz orožja, je dejal, da ne more komentirati dobav orožja v Sirijo. Rusija je tudi izjavila, da ne krši nobenih mednarodnih zakonov z dobavami vojaškega blaga v Sirijo in da Damasku ne prodaja ofenzivnega orožja.

Pripadniki Sirske vojske

Vojaško opremo naj bi Rusi dobavljali v Sirijo neposredno iz Rusije, kakor tudi iz držav ob Črnem morju. Gre za Bolgarijo, Romunijo in Ukrajino, ki naj bi še vedno imele ogromne presežne zaloge orožja ruskega porekla, bodisi novejšega bodisi še iz časa Sovjetske zveze.

Bolgarsko zunanje ministrstvo, ki nadzira posle z orožjem, je na očitke odgovorilo, da niso izdali nobenega potrdila za posle z orožjem namenjenim Siriji. Tudi Ukrajina je že zanikala obtožbe o oskrbi z orožjem in transferje ter sporočila, da so že maja 2011 prekinili vojaško in tehnično sodelovanje s Sirijo. Romunski uradniki se sploh niso odzvali na prošnje za komentar.

Moskva si nedvomno želi obdržati na oblasti sirskega predsednika Bašarja al Asada, saj naj bi se v Siriji nahajale ogromne rezerve nafte in plina. Tako je tudi ruska naftna in plinska družba Soyuzneftegas v decembru 2013 podpisala 90 milijonov dolarjev vredno pogodbo s sirskimi oblastmi za iskanje nafte in proizvodnjo v sredozemskih vodah sirske obale med Tartousom in Baniasom. Šlo naj bi za področje v velikosti 2190 km2.

Zračni napad Sirskih letalskih sil

Sirski strokovnjaki namreč pravijo, da so prepričani, da se v njihovih vodah nahajajo znatne rezerve nafte ali zemeljskega plina. Na to naj bi kazale raziskave, ki so odkrile precejšnje zaloge v vzhodnem Sredozemlju med Izraelom in Ciprom, kakor tudi v vodah Libanona.

Reuters pa je prejšnji teden tudi razkril, da se Rusija pogaja z Iranom za menjavo blaga za nafto v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev na mesec, kar ogroža proti Teheranu sprejete sankcije Združenih narodov in predhodni dogovor za omejitev iranskega jedrskega programa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki