“Uničevalci tankov” A-10 thunderbolt II napoteni v Irak za boj proti ISIS-u

by Urednik

JURIŠNIKI A-10 ŠE NISO ZA ODPIS

Ameriške letalske sile so v Irak napotile jurišna letala Fairchild Republic A-10 thunderbolt II, kjer bodo sodelovali v vojaškem posredovanju proti pripadnikom Islamske države (ISIS). Do sedaj je bila večja flota letal A-10 nameščena v Afganistanu, sedaj pa so del premestili v Irak.

Centralno poveljstvo Ameriških letalskih sil je sporočilo, da so med 17. in. 21. novembrom 2014 iz Afganistana v Irak premestili jurišna letala A-10 thunderbolt II, kot del ponovno reformiranega 332. ekspedicijskega polka, ki je bil razpuščen po 10 letih službovanja na Bližnjem vzhodu ob umiku iz Iraka. V tistem času je nazadnje zagotavljal zračno podporo med umikom Ameriške vojske iz Iraka.

Ameriška vojska je septembra v Afganistan poslala jurišna letala A-10 thunderbolt II, skupaj s 300 člani osebja, in tako ponovno obudila uporabo teh letal, ki so že bila pripravljena na upokojitev. Ameriški kogres se je v zadnjem hipu premislil in v operativi obdržal “uničevalce tankov”, kljub močnem lobiranju za njihovo upokojitev na račun naprednih lovcev F-35. Zaradi pomanjkanja denarja in vsako leto dražjega programa večnamenskega lovca F-35, so se nekateri zavzemali, da bi čim prej upokojili A-10 in denar namenili za nakupe in nadaljnji razvoj  “težavnega” projekta F-35. Vendar vse bolj postaja jasno, ob nastalih razmerah na Bližnjem vzhodu, da je potreba po letalu kot je A-10 thunderbolt II vedno večja. To letalo ima še vedno sloves verjetno najboljšega jurišnega letala na svetu, odlikuje pa ga tudi izredna trdoživost (motorji ob trupu, kabina zaščitena z oklepom,…).

Že v začetku oktobra 2014 smo v spodnji novici poročali, da so Američani na bližnji vzhod napotili 12 jurišnih letal Fairchild Republic A-10 thunderbolt II iz eskadrilje Blacksnakes (črne kače), skupaj s 300 članskim osebjem.

Šestmesečna napotitev dela  122. lovskega polka (122 FW) na Bližnji vzhod pa naj ne bila namenjena posebej za boj s silami Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS), je oktobra 2014 dejal ameriški predsednik Obama, a ob tem dodal, da bi ta jurišna letala lahko zagotavljala podporo kopenski vojski v spopadih z ISIS-om.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Ameriška letala A-10 med Zalivsko vojno leta 1991

 

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Nizki preleti vojaškega letala A-10 thunderbolt II

Izjemen videoposnetek ameriškega jurišnega bojnega letala Fairchild Republic A-10 thunderbolt II med nizkimi preleti nad ameriško stepo ob uporabi raket in gatlinovega topa GAU-8.

ZDA bodo na Bližnji vzhod napotile 12 ˝letečih tankov˝ A-10

Pentagon bo na Bližnji vzhod v začetku oktobra 2014 napotil 12 jurišnih letal Fairchild Republic A-10 thunderbolt II iz eskadrilje Blacksnakes (črne kače), skupaj s 300 članskim osebjem.

Povezani članki