ZDA bodo kupile dodatnih 30 ruskih helikopterjev Mi-17 za Afganistan

by Urednik

AMERIČANI BODO AFGANISTANU KLJUB PROTESTOM DOMA PODARILI SKUPNO 63 HELIKOPTERJEV MI-17

Združene države Amerike bodo naslednje leto kupile dodatnih 30 ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-17V-5 za Afganistansko vojsko, je sporočilo rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport.

Z dodatnimi 30-imi vojaškimi transportnimi helikopterji Mi-17V-5 bodo tako ZDA od Rusije kupile že 63 helikopterjev za Afganistansko vojsko, kljub vsem protestom v domovini. V ameriškem kongresu se namreč skupina kongresnikov že par let bori proti ameriškim nakupom orožja v Rusiji, vendar jim do sedaj ni uspelo razveljaviti katere izmed pogodb.

Prejšnjo prekinitev pogodbe z Rosoboronexport iz leta 2011 za 17 helikopterjev Mi-17V-5 za Afganistan so v enem izmed poskusov (bilo jih je vsaj 5) skušali argumentirati kot “kazen” za sodelovanje Rusije s sirskim režimom Bašarja Asada. Ameriške oblasti pa so že pred tem poudarile, da nimajo namena razdreti “helikopterske” pogodbe z Moskvo.

Afganistanski vojaki so vajeni sovjetskih helikopterjev, zato se zdaj usposabljajo na ruskih. Poleg tega pa so v Washingtonu tudi mnenja, da so helikopterji kvalitetni in zelo primerni za afganistanske razmere. Pogodba je bila podpisana maja 2011, Moskva pa se je zavezala Afganistanu izročiti 21 vojaško-transportnih helikopterjev Mi-17V5 za skupaj 367,5 milijonov USD. Rusija in ZDA sta lani podpisali aneks k pogodbi po katerem bo Rusija Afganistanu dobavila najprej dva, potem pa še 10 helikopterjev Mi-17.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki