ZDA v boju proti ISIS-u prvič uporabile helikopterje AH-64 apache

by Urednik

IRAČANI SE BOJIJO AMERIŠKE UPORABE JURIŠNIH HELIKOPTERJEV APACHE

V ponedeljek, 13. junija 2016, je ameriški obrambni minister Ashton Carter novinarjem sporočil, da je Ameriška vojska (prvič) v Iraku uporabila vsaj en jurišni helikopter AH-64 apache za napad na cilje Islamske države (ISIS, Daesh), kot del prizadevanj za osvoboditev mesta Mosul.

Po znanih podatkih naj bi to bila prva uporaba bojnih helikopterjev Boeing AH-64 apache v boju proti Islamski državi v Iraku. Pentagon je že aprila 2016 v Irak poslal floto helikopterjev apache, vendar je bila njihova uporaba v bojnih akcijah odložena. Deloma tudi zato, ker se s tem niso strinjali poveljniki Iraške vojske, ki še pomnijo opustošenje, ki so jih helikopterji apache ob misiji zrušitve Sadamovega režima za seboj pustili leta 2003.

O strahu Iračanov pred ameriškimi helikopterji tudi te dni iz Iraka poročajo vojni poročevalci. Uporaba jurišnih helikopterjev AH-63 apache je za številne domačine sporna, saj še pomnijo njihove napade med napadi ZDA in Velike Britanije v letu 2013. Prav tako se Iračani bojijo, da bi vedno večja prisotnost ameriškega orožja (in vojske) lahko pripeljalo do ponovne ameriške okupacije države.

Očividci iz Iraka poročajo, da je Ameriška vojska na misijo proti pripadnikom Islamske države poslala dva helikopterja apache. En letalnik naj bi bil vključen v napad na uporniško vozilo. Na novice se je odzval tudi tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva ZDA Christopher Sherwood, ki je sporočil, da je Bagdad odobril operacije helikopterjev AH-64 apache.

Ameriška kopenska vojska je sredi aprila poslala v Irak 8 bojnih helikoperjev AH-64 apache. Skupno imajo Američani v svoji oborožitvi okoli 792 AH-64D/E apache, še dodatnih 25 pa so jih naročili v letu 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

Povezani članki