Albanija želi nabaviti brezpilotnike TB2 bayraktar

by Urednik

TURČIJA USPEŠNO PRODAJA BREZPILOTNA LETALA NA TUJIH TRGIH

Turško brezpilotno bojno letalo (UCAV) Baykar TB2 bayraktar (taktični blok 2) je pritegnilo zanimanje Albanije, ki namerava pridobiti nedoločeno število enot.

Odločitev naj bi bila sprejeta, po tem ko so albanski notranji minister Bledar Çuçi in albanski vojaški uradniki odpotovali v Turčijo in si ogledali Baykarjev proizvodni obrat v Instanbulu. Že takrat je Çuçi izjavil, da bo Albanija verjetno naročila turška brezpilotna letala in da ocenjuje, da so možnosti za uporabo turških UCAV za civilne in vojaške namene v Albaniji.

Albanski parlament naj bi tako v proračunu že rezerviral dodatnih 9 milijonov dolarjev za nakup turških brezpilotnih letal.

Albanija naj bi tako postala naslednja država, ki bo kupila brezpilotna letala TB-2 bayraktar, potem ko so se zanje že odločile Poljska, Ukrajina, Libija, Katar in Azerbajdžan. Prav interes Poljske (maja je naročila 24 brezpilotnih letal) je še posebej izstopajoč, saj je postala prva država članica zveze Nato, ki se je zavezala k nakupu turških brezpilotnih letal.

Kot največji uporabnik je Turčija že uporabljala ta oboroženi brezpilotnik v svojih bojnih operacijah v Iraku, Libiji in Siriji, medtem ko so sistemi dokazali svojo bojno vrednost tudi v konfliktu v Gorskem Karabahu, v katerem je Azerbajdžan veliko in zelo učinkovito uporabljal sistem v svojih operacijah proti oboroženim silam Armenije in silam samooklicane republike Artsakh, ki jo podpira Erevan.

Bayraktar je bojno brezpilotno letalo (UCAV) iz razreda MALE (srednja višina, dolga avtonomija – Medium Altitude Long Endurance). Razvili so ga v podjetju Baykar Makina s sedežem v Istanbulu.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki