Ameriška letala uničila brezpilotno letalo ISIS-a

by Urednik

IZREDNO HITRA REAKCIJA AMERIŠKE VOJSKE NA POJAV UAV-JA ISLAMSKE DRŽAVE

V torek 17. marca 2015 so koalicijska letala pod vodstvom ZDA izvedla 11 zračnih napadov na cilje Islamske države po vsem Iraku, ključni cilj pa je bilo uničiti brezpilotno letalo, ki so ga pripadniki ISIS-a prvič uporabili za izvidniške naloge v spopadih.

V bližini mesta Fallujah so istega dne pripadniki sunitske militantne skupine uporabili majhno komercialno brezpilotno letalo, ki je preletelo prizorišče spopadov. Pripadniki Ameriške vojske, ki v Iraku delujejo kot vojaški svetovalci in izvidniki, so nadrejenim sporočili, da so v daljavi opazili majhno sovražno daljinsko vodeno brezpilotno letalo, namenjeno za naloge nadzora bojišča. Ob tem so dodali, da je šlo za zelo majhno brezpilotno letalo, povsem drugačnega tipa kot jih uporabljajo ameriške sile, ki ni bilo oboroženo.

Brezpilotno letalo (UAV) je bilo v zraku le kratek čas, nato pa so ga pripadniki Islamske države naložili na tovorni del kombiniranega terenskega vozila (pick-up). Letalski napadi ameriških in koalicijskih letal so se začeli le 20 minut za tem, ko so pripadniki ameriških specialnih sil prvič opazili letalnik. Ameriška letala so le nekaj minut po pristanku brezpilotnega letala Islamske države uničile tako letalnik, kot vozilo na katerem so ga prevažali, ob tem pa je umrlo tudi nekaj skrajnežev, so sporočili iz Ameriške vojske.

To je bil prvi napad koalicijskih sil usmerjen na katerokoli brezpilotno letalo Islamske države, medtem ko nekateri strokovnjaki že dalj časa opozarjajo na veliko mogočih načinov, kako lahko militantne  in teroristične organizacije uporabijo UAV tehnologijo.

Pentagon je poudaril, da gre za ogromne razlike med vrsto malih in lahko dostopnih letalnikov, kakršnega so uničili tokrat, in bolj smrtonosnimi brezpilotnimi letalniki kot je predator, ki ga uporablja Ameriška vojska. Toda nekateri strokovnjaki opozarjajo, da so lahko tudi manjši brezpilotni letalniki smrtonosni, saj lahko nanje namestijo improvizirane eksplozivne naprave in jih tako spremenijo v “majhne brezpilotne kamikaze”.

Čeprav je to lahko prvi ameriški letalski napad na položaje, kjer so imeli pripadniki  ISIS-a brezpilotno letalo, pa smo lahko v videoposnetkih Islamske države objavljenih na spletu že večkrat videli njihovo uporabo.

 Pripravil:A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki