Ameriška mornarica nima več fregat za zaščito konvojev

by Urednik

VELIKA VRZEL V AMERIŠKI MORNARICI OB MOREBITNEM ČEZOCEANSKEM SPOPADU

Nekateri ameriški vojaški uradniki opozarjajo, da Ameriška vojna mornarica v morebitni vojni z Rusijo ali Kitajsko ne bi imela zadostno število vojaških ladij za spremljanje oskrbovalnih vojaških ladij do Evrope oz. Azije, potem ko so upokojili vse fregate razreda Oliver Hazard Perry.

Ameriška mornarica naj bi sicer imela dovolj oskrbovalnih ladij za podporo Ameriške vojske v čezoceanskih operacijah, zatika pa se pri številu ladij, ki bi lahko spremljale – varovale konvoj. Pri prečkanju Atlantika ali Pacifika v vojnih razmerah kapitanom transportnih vojaških ladij tako sedaj svetujejo, da na nevarnih območjih izklopijo elektriko in so čimbolj neopazni, da bi se izognili napadu sovražnika.

Vojaški uradniki poudarjajo, da je po koncu hladne vojne nastala velika vrzel v floti Ameriške mornarice, število plovil pa se je do danes prepolovilo. V naslednjih desetletjih se sicer pričakuje prihod novih fregat, katerih zadolžitev bo tudi spremstvo oskrbovalnih ladij.

Na drugi strani pa se je zmanjšalo tudi število ur patruljiranja ruskih (sovjetskih) podmornic po letu 1993. Prav tako je število ruskih bombnikov (dolgega dosega) od skupaj 1000 letal v času hladne vojne upadlo le še na okoli 130 bombnikov Tu-22, Tu-95 in Tu-160.

Kljub temu se Ameriška mornarica trudi odpraviti primanjkljaj vojaških plovil za spremljanje oskrbovalnih ladij. Ameriška mornarica je tako ladjedelnice v letu 2017 že zaprosila za predložitev načrtov nove raketne fregate, po letu 2020 pa načrtujejo nakup okoli 20 takih plovil.

Vrzel s pomanjkanje fregat pa bodo Američani poskušali zapolniti tudi s ponovno vrnitvijo nekaterih fregat razreda Oliver Hazard Perry – v zadnjem desetletju so namreč upokojili kar 32 plovil iz tega razreda (skupaj so jih imeli v oborožitvi kar 55). Mornarica ZDA je namreč iz svoje flote povsem umaknila vse fregate, ki jih je nadomestila z manjšim številom večjih, sodobnejših plovil.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki