Ameriška vojska naročila še 35 helikopterjev UH-72A lakota

by Urednik

NAROČILO OMOGOČILO NADALJNJO PROIZVODNJO V AIRBUSOVEM OBRATU V ZDA

Ameriška kopenska vojska (US Army) se je odločila za nakup dodatnih 35 večnamenskih helikopterjev UH-72A lakota evropskega proizvajalca Airbus Helicopters, ki bo zanje prejel nadomestilo v vrednosti 273 milijonov ameriških dolarjev, so zapisali na spletni strani ameriškega obrambnega ministrstva.

Airbusovi helikopterji UH-72A lakota (vojaška različica civilnega EC145) bodo Ameriškim kopenskim silam dobavljeni v roku treh let in bodo priključeni obstoječim helikopterskim enotam s helikopterji tega tipa. Namenjeni bodo za usposabljanje novih pilotov, pomoč pri urjenju vojakov, medicinske prevoze, iskanje in reševanje (SAR), transport, VIP prevoze, …

S helikopterji UH-72A lakota je Ameriška kopenska vojska leta 2007 začela nadomeščati helikopterje Bell UH-1 iroquois za potrebe mirovnih misij. Leta 2014 so naročili še dodatne UH-72A, s katerimi so nadomestili trenažne helikopterje TH-67 creek in dopolnitev floto lahkih transportnih helikopterjev. Po podatkih proizvajalca Airbus Helicopters so oboroženim silam ZDA od leta 2005 dobavili 412 helikopterjev UH-72A lakota, večino je prejela kopenska vojska, nekaj pa jih ima tudi mornarica.

Helikopterje UH-72A lakota za potrebe oboroženih sil ZDA proizvajajo v Airbusovem proizvodnem obratu v Columbusu v ameriški zvezni državi Missisipi, v zadnjih tednih pa so sestavljali še zadnje, od skupaj več kot 400 naročenih (v preteklosti).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki