Ameriška vojska potrdila uporabo letal A-10 v boju proti ISIS-u

by Urednik

AMERIŠKI PILOTI A-10 VSAK DAN NAD PRIPADNIKE ISLAMSKE DRŽAVE 

Ameriška vojska je v torek 16. decembra 2014 prvič uradno potrdila uporabo jurišnih letal A-10 thunderbolt II za napade na pripadnike militantne skupine Islamska država. Američani v boju prori ISIS-u “leteče tanke” uporabljajo že vse od konca novembra vsak dan, v javnosti pa se že v začetku decembra pojavili posnetki A-10 med napadi v Iraku.

Predstavniki Ameriških letalskih sil (USAF) so že konec novembra 2014 sporočili, da je večje število bojnih letal A-10 thunderbolt II prispelo v eno izmed zavezniških vojaških oporišč na Bližnjem vzhodu   med 17. in 21. novembrom 2014, ki bodo podpirala vojaško operacijo proti Islamski državi.

Vsaj 12 letal A-10 so, kot del ponovno reformiranega 332. ekspedicijskega polka, ki je bil razpuščen po 10 letih službovanja na Bližnjem vzhodu ob umiku iz Iraka, namestili tako v Afganistanu kot tudi v Iraku.

Ameriška vojska je sporočila, da je od 8. avgusta izvedla že več kot 1200 zračnih napadov na militantno skupino ISIS v Iraku in Siriji, vendar pa običajno ne razkrije, katere vrste letal uporablja v napadih. Vendar pa se je na spletu pojavil videoposnetek ameriškega jurišnega letala A-10 med poletom v bližina kraja Rawah v zahodni iraški provinci Anbar iz dne 5. decembra 2014, tako da ZDA niso več mogle skrivati njihove uporabe. Prav tako pa je bila javnosti znana uporaba letal A-10 v Iraku in Siriji izjemno pomembna novica za zagovornike njihove nadaljnje uporabe.

Znotraj Ameiških letalskih sil in ameriškega kongresa sta se namreč oblikovala dva tabora. Ena stran je želel čimprejšnjo upokojitev jurišnikov A-10 in denar raje nameniti za problematične lovce F-35, druga stran pa je želela to preprečiti. V minulem tednu je ameriški kongres, na željo zagovornikov A-10, namenil 337 milijonov USD za delovanje 326 letal A-10 thunderbolt II v fiskalnem letu 2015.

Dokaj počasno bojno letalo A-10 ni ustvarjeno za zagotavljanje zračne premoči, vendar je zelo primerno za vojaško misijo v Iraku in Siriji, kjer lahko uničuje oklepna vozila pripadnikov ISIS-a.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Bojni polet letala A-10 v Iraku (5. december 2014)

Povezani članki