Ameriški marinci naročili še 25 helikopterjev AH-1Z viper

by Urednik

V ZDA NADALJEVANJE PROIZVODNJE JURIŠNIH HELIKOPTERJEV COBRA

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) je naročil dodatnih 25 bojnih helikopterjev Bell AH-1Z viper (tudi zulu cobra), ki bodo dobavljeni do leta 2022, zanje pa bodo namenili 439,5 milijona dolarjev.

Kot so sporočili iz Pentagona, bo dodatnih 25 bojnih helikopterjev Bell AH-1Z viper del proizvodnega sklopa 16. Helikopterje bodo sestavljali v dveh Bellovih tovarnah – več kot polovico vsakega helikopterja bodo izdelali v Fort Worthu v Teksasu, dokončali pa v Amarillu v Teksasu.

Proizvajalec Bell, hčerinsko podjetje Textrona, je sicer že v avgustu 2018 dobil naročilo (proizvodnji sklop 15) za 29 bojnih helikopterjev AH-1Z viper v vrednosti 510 milijonov dolarjev. Iz Bella so takrat sporočili, da pričakujejo, da bodo helikopterje AH-1Z viper za Korpus mornariške pehote ZDA izdelovali do leta 2022, potem ko so v letu končali zadnje dobave sestrskega helikopterja Bell UH-1Y venom.

Korpus mornariške pehote ZDA ima v svoji floti že okoli 70 novejših bojnih helikopterjev AH-1Z viper (uporabljajo jih od leta 2010), ob tem pa tudi še 105 starejših različic AH-1W super cobra.

AH-1Z viper, imenovani tudi “zulu cobra“, je jurišni helikopter z dvojnim motorjem, ki so ga pri ameriškem Bellu razvili na osnovi AH-1W super cobra. AH-1Z doseže maksimalno hitrost okoli 370 km/h in ima bojni radij 240 km. Helikopter je opremljen s štirikrakim glavnim rotorjem (prvotne cobre so imele dvokrakega) iz kompozitnih materialov, bistveni del tega zelo zmogljivega jurišnega helikopterja pa je sodoben opazovalno-namerilni sistem. Helikopter so opremili z bočnima krilnima nosilcema za oborožitev, na koncih krilnih nosilcev pa sta pritrjeni raketi zrak-zrak kratkega dosega sidewinder. Na vsako od teh podkrilnih obesnih točk lahko pritrdijo tudi lanserje nevodenih raket 70 mm hydra 70 ali raket protioklepne rakete AGM-114 hellfire ali TOW, pa tudi natančne rakete zrak-zemlja maverick in pa top 30 mm s 750 naboji v bobnastih okvirjih.

Pripravil: A. Knific, foto: JetPhotos

Povezani članki