Ameriški marinci z letali AV-8B harrier vse do leta 2029

by Urednik

ZAMUDE PRI DOBAVAH F-35B PODALJŠALE ŽIVLJENJSKO DOBO LETAL AV-8B HARRIER

Korpus mornariške pehote ZDA – USMC (marinci) bo obstoječa letala s sposobnostjo vertikalnega vzleta in pristanka (VTOL) AV-8B harrier II uporabljal še vse do leta 2029. Načrte razkriva novica, da je podjetje Vertex Aerospace, ki je za podizvajalca izbralo podjetje BAE Systems, dobilo pogodbo v vrednosti 123 milijonov dolarjev za zagotavljanje vzdrževanja teh letal in logistično podporo.

Američani načrtujejo, da bodo letala harrier  II (sicer angleškega izvora – temelj je Haeker Siddleyevo letalo harrier, ameriška različica AV-8B harrier II pa je nastala v razvojnem sodelovanju z ameriškim McDonnell Douglasom, ki jih je potem tudi izdeloval) v prihodnosti nadomestili z mornariškimi letali F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek). Ameriški marinci so se odločili za podaljšanje življenjske dobe letal harrier II zaradi zamud pri dobavi mornariških lovcev F-35B, dobave so se namreč zaradi koronavirusa še dodatno oddaljile. V floti sicer imajo 57 teh letal, od tega jih je 32 operativnih (na amfibijskih ladjah USS Wasp in USS Essex), 25 pa namenjenih trenažnim procesom. Skupaj v Korpusu mornariške pehote ZDA načrtujejo floto 353 lovcev F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek) in 67 palubnih različic F-35C (CV – palubna različica za letalonosilko).

Vertex Aerospace je za podizvajalca za logistično podporo izbralo podjetje BAE Systems, ki bo skrbelo za floto letal AV-8B harrier II. Korpus mornariške pehote ZDA ima v svoji floti še vedno 97 letal AV-8B harrier II, od tega je 80 aktivnih v operacijah, 13 je namenjenih za trenažne procese in 4 za testna letala.

Inženirji iz BAE Systems bodo delali skupaj z Vertexom v bazah ameriških marincem v Cherry Point v Severni Karolini, Yuma v Arizona in Madison v Mississippiju, kjer bodo izvajala vzdrževalna za letala AV-8B harrier II, ki se uporabljajo na ameriških letalonosilkah, amfibijskih ladjah in operativnih bazah.

Pripravil: A. Knific, foto: USMC

 

Povezani članki