Ameriški umik iz Afganistana prek Romunije

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA SE BO UMAKNILA DO ROMUNIJE PO KOPNEM

ZDA so pred dnevi podpisale sporazum z Romunijo o uporabi letalske baze ob Črnem morju kot tranzitne točke za ameriške enote, ki se bodo umikale iz Afganistana. Dogovor so podpisali predstavniki Pentagona in romunskega obrambnega ministrstva.

ZDA se pripravljajo na čas, ko bodo povlekle večino svojih sil iz te azijske države do konca prihodnjega leta. Ameriška vojska se bo najprej umaknila v Kirgizistansko oporišče Manas, potem pa prek Romunije v ZDA.

Sporazum sta zaključila ameriški sekretar za obrambo Chuck Hegel in njegov romunski kolega, obrambni minister Mircea Dusa, zajema pa logistično podporo na poti v in iz Afganistana, vključno s transportom osebja in tovora. Romunsko oporišče je za ZDA toliko bolj pomembno, ker bodo v naslednjem letu opustile bazo Manas v Kirgizistanu. Ameriška oporna točka bo zato letalska baza Mihail Kogalniceanu v vzhodnem delu Romunije.
ZDA so prav tako odobrile romunsko nabavo 12 rabljenih lovcev F-16 od Portugalske, sedaj pa se obe stani pogovarjali o kraju namestitve zmogljivosti Natovega protiraketnega ščita. Kot zatrjujejo, naj bi bila slovesnost ob začetku postavitve v romunskem Devesolu prihodnji mesec.

V letalski bazi Mihail Kogalniceanu je trenutno pet pripadnikov ameriških oboroženih sil, pričakujejo pa, da se bo njihovo število precej povečalo, ko bo sporazum stopil v veljavo. Trenutno je v podobni Kirgizistanski bazi približno 1500 pripadnikov Ameriške vojske in pogodbenega osebja. V Afganistanu pa imajo ZDA ta trenutek 51.000 pripadnikov, do konca prihodnjega leta pa jih bodo večino umaknili. Washington sicer upa, da bo v tej državi ostalo med 8000 in 12.000 njihovih pripadnikov, za kar pa morajo še doseči ustrezen sporazum s Kabulom. Vsekakor bo umik Američanov svojevrsten logistični podvig, tudi zaradi dejstva, da se bo moral Pentagon opreti na kopenske prometnice za prevoz vozil v Pakistanu. Večino osebja in občutljivejše opreme pa bodo Američani transportirali z letali.

Pripravil: B. Knific, foto: Miliary Photos

Povezani članki