Antonov je Savdski Arabiji prodal pravico za proizvodnjo letal An-32

by Urednik

V SAVDSKI ARABIJI BODO PROIZVAJALI MODERNIZIRANO (ZAHODNO) RAZLIČICO TRANSPORTNEGA LETALA AN-32

Ukrajinski državni letalski proizvajalec Antonov je sporočil, da so sredi maja 2015 podjetju Taqnia Aeronautics iz Savdske Arabije prodali licenco za izdelavo lahkega transportnega letala Antonov An-32. Poleg prenosa tehnologij bodo savdski inženirji deležni tudi usposabljanja s strani ukrajinskih strokovnjakov.

Savdska Arabija je Ukrajini že plačala 150 milijonov USD, po prvotnem načrtu pa nameravajo izdelati 8 letal. V skladu s skupno izjavo, je bilo letalo Antonov An-132 izbrano glede na študijo potreb Saudske Arabije in potreb na mednarodnem trgu po lahkih transportnih civilnih in vojaških letalih. Poimenivali ga bodo An-132.

Ob sklenitvi posla so se dogovorili, da bodo strokovnjaki iz saudskega raziskovalno-razvojnega centra King Abdulaziz, družbe Taqnia Aeronautics in podjetja Antonov opravili revizijo obstoječega modela transportnega letala An-32. Savdijci namreč nameravajo pri izdelavi letal vpeljati posodobitve, ki bi  zagotovile boljšo zmogljivost letalnika, kot tudi dolet v primerjavi s starejšo različico. Prav tako naj bi posodobili kokpit, vgradili kanadske motorje in sodobne ameriške navigacijske naprave, ki omogočajo opravljanje zahtevnejših nalog. Zasnovan bo tako za vojaške in civilne operacije, proizvodnja letala An-132 pa naj bi se začela v roku dveh let. Savdska Arabija bo lastnica intelektualne lastnine in inženiringa za to letalo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki