Avstralija bo razvijala hiperzvočne rakete

by Urednik

AVSTRALSKO PODJETJE HYPERSONIC ŽE RAZVIJA HIPERZVOČNO VESOLJSKO LETALO

Pred kratkim so v mestu Brisbane v Avstraliji odprli center za hiperzvočne raziskave. Uradno otvoritveno slovesnost je imel obrambni minister Peter Dutton in ob tem izrazil tudi glavni cilj centra: poglobiti uporabo hiperzvočnih tehnologij. 

Kot je poudaril vodja avstralskega vojaškega oddelka, sta razvoj in ustvarjanje hiperzvočnih letečih objektov sicer težka naloga, vendar bodo tehnologije, ki jih bo prevzel novi center, pomagale zaščititi državo pred morebitno “zlonamerno” uporabo hiperzvočnih orožij. 

Očitno je minister Dutton namignil na uspeh Kitajske na področju hiperzvočnega orožja. To dejavnost kitajske vojaške industrije ne spremljajo z zaskrbljenostjo le v ZDA, ampak tudi v Avstraliji. Zato so avstralske oblasti namenile veliko denarja  za razvoj novega centra. Decembra 2020 je Avstralija podpisala sporazum o sodelovanju z Združenimi državami Amerike za razvoj in testiranje prototipov hiperzvočnih manevrirnih raket v okviru eksperimenta Integrated Flight Research Experiment. Program temelji na rezultatih 15 letnih raziskav v Avstraliji in ZDA na področju hiperzvočnih raket in raketnih motorjev.

Dr. Malcolm Davis, višji analitik na Avstralskem inštitutu za strateško politiko – Australian Strategic Policy Institute, pravi, da je odprtje raziskovalnega centra zelo pomemben korak naprej. Toda Kitajska in Rusija sta še vedno vodilni na področju hiperzvočnih raziskav, je še poudaril. Priznal je, da tako Avstralija kot ZDA na tem področju zaostajata in to ne toliko na področju teorije in raziskav, temveč pri praktični uporabi rezultatov teh študij. Davis je opozoril, da Avstralci in Američani veliko časa posvetijo znanstvenim raziskavam, vendar znanstvenih dosežkov za razliko od Rusov ali Kitajcev ne pretvorijo v resnične priložnosti.

Medtem pa zaostanek ZDA na področju hiperzvočnih tehnologij tako za Rusijo kot Kitajsko ni skrivnost. General ameriških vesoljskih sil David Thompson je v govoru na mednarodnem varnostnem forumu v Halifaxu poudaril, da so nedavni preizkusi kitajskega in ruskega hiperzvočnega orožja presenetili ameriško stran ter pokazali, da je Washington na tem področju res dosegel veliko manjši napredek kot njegova glavna geopolitična tekmeca.

V Avstraliji skušajo zapolniti to vrzel. Letalsko zagonsko podjetje Hypersonix Launch Systems s sedežem v Brisbanu je na primer objavilo, da načrtuje lansiranje CO2 nevtralnega hiperzvočnega vesoljskega letala, sposobnega izstreliti majhne satelite v nizko zemeljsko orbito (LEO). Omenjeni startup je podpisal raziskovalno pogodbo (MRCA) z Univerzo v Sydneyju. Če bo šlo vse po načrtih, bo v začetku leta 2023 prvi polet novega letala.

Kot ugotavlja analitik Dr. Malcolm Davis, ima Avstralija vse možnosti – če razvije takšne zmogljivosti, da postane vodilna v svetu na področju hiperzvočnih raziskav. Obenem pa, ugotavlja strokovnjak, ni treba vseh prizadevanj usmerjati v vojaške vidike hiperzvočnih raziskav.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki