Belgija je prekinila prodajo orožja Savdski Arabiji

by Urednik

VELIK USPEH BORCEV ZA ČLOVEKOVE PRAVICE

Zaradi pritiskov zagovornikov človekovih pravic so se v Belgiji odločili začasno ustaviti prodajo orožja Savdski Arabiji, ki s svojimi oboroženimi silami sodeluje v spopadih v Jemnu. Leta 2017 je Savdska Arabija od belgijske tovarne orožja FN Herstal kupila za 153 milijonov evrov orožja malega kalibra.

Belgijski Državni svet je začasno prekinil osem dovoljenj za prodajo orožja Saudski Arabiji, ki ga v to državo izvaža vodilni belgijski proizvajalec orožja FN Herstal, poroča tiskovna agencija Belga. Kot razlog naj bi navedli napako oblasti v francosko govoreči deželi Valoniji, ki je izdala dovoljenja, ne da bi vnaprej preverila stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji.

Decembra 2017 sta Belgijska liga za človekove pravice in Nacionalni koordinacijski center za mir in demokracijo, podporo jima je dala tudi Amnesty International, pozvali Državni svet, naj razveljavi dovoljenja za izvoz ubojnega orožja v Savdsko Arabijo.

Belgijski FN Herstal (Fabrique Nationale) proizvaja široko paleto orožja, od pištol do težkih mitraljezov, in je trenutno največji izvoznik vojaškega osebnega orožja v Evropi. Le leta 2015 je Saudska Arabija pri proizvajalcu FN Herstal kupila za več kot 575 milijonov evrov orožja, kar je predstavljalo 65 odstotkov izvoza orožja iz Valonije.

Že septembra 2017 je Evropski parlament odobril resolucijo, v kateri je EU pozvala, da uvede embargo na prodajo orožja za Savdski Arabiji, ki je obtožena, da oskrbuje z v Evropi kupljenim orožjem teroriste v Siriji, uporablja pa ga tudi v spopadih v Jemnu.

Oborožen konflikt v Jemnu se je leta 2014 začel med vladnimi silami, vodi jih predsednik Abd Rabbuh Mansur Hadi, in Huti, ki so zavzeli prestolnico Sana. Koalicija pod savdskim vodstvom sodeluje v vojaškem spopadu v Jemnu od marca 2015 na zahtevo predsednika Hadija.

Pripravil: A. Knific, foto: FN Herstal

Povezani članki