Belgijski lovec F-16 trčil v zgradbo v letalski bazi na Nizozemskem

by Urednik

TEŽAVE BELGIJSKEGA LOVCA F-16 MED PRIPRAVO NA VZLET

Belgijsko lovsko letalo F-16 je 1. julija 2021 dopoldan trčilo v stavbo letalske baze Leeuwarden na Nizozemskem, po tem ko se je pilot, najverjetneje zaradi tehnične okvare, katapultiral iz letala.

Pilot belgijskega lovca F-16 z repno oznako FA-130 je moral med pripravo na vzlet letala izskočiti, ki je nato trčilo v stavbo. Pilot si je ob pristanku s padalom zlomil nogo, poškodovana pa je bila še ena oseba, ki je bila v stavbi. Po poročanju na kraju dogodka ni prišlo do eksplozije, letalo naj bi se vseeno vnelo, požar pa so gasilci pogasili. Vzroke za incident trenutno še preiskujejo.

Letalska baza Leeuwarden se nahaja na severu Nizozemske in je ena od dveh baz, iz katerih delujejo lovci F-16 Nizozemskih kraljevih letalskih sil.

Belgijski vojaški pilot je udeleženec tečaja za inštruktorja orožja (WIC) v Leeuwardenu, je sporočilo belgijsko obrambno ministrstvo. To je mednarodni tečaj, katerega namen je usposobiti inštruktorje specializirane za orožje in taktiko z udeleženci iz Belgije, Nizozemske in Norveške ter traja šest mesecev (trenutno med 3. majem in 22. oktobrom).

Belgijske letalske sile imajo v svoji floti 43 lovcev F-16A, ki jih bodo v bližnji prihodnosti nadomestili z 34 lovci F-35A (že naročeni). Nizozemske kraljeve letalske sile imajo v svoji floti 49 lovcev F-16MLA, kot tudi 4 lovce F-35A od skupaj 34 naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki