Biden naj razmisli o krepitvi ukrajinskega vojaškega letalstva

by Urednik

KATERA VOJAŠKA LETALA BO KUPILA UKRAJINA?

Okrepitev ukrajinskega taktičnega letalstva z ameriškimi letali je strateška priložnost, da Bidenova administracija Rusiji ponudi velike težave in velik propagandni korak, je v svojem članku za Atlantski svet zapisal Stephen Blank, višji sodelavec na Inštitutu za zunanje politike.

Blank priporoča dobavo kar do 100 bojnih letal F-15, 6-8 izvidniških letal E-2C-2000 hawkeye in 8-12 letečih cistern KC-135R Ukrajini. Paket vojaške pomoči naj bi moral poleg omenjenih letal vključevati terminale za izmenjavo podatkov Link-16, pametno strelivo, manevrirne rakete, opremo za izvidništvo in določanje ciljev.

Takšna ameriška pomoč Ukrajini bi Moskvi poslala jasen signal in odvrnila vse prihodnje poskuse invazije. Možnosti za izvedbo tega scenarija je veliko. Ena od teh je dobava rabljenih letal F-15C\D, E-2C-2000 in KC-135R po njihovi morebitni nadgradnji. Druga možnost je dobava vrhunskih F-15QA ali F-15EX. Krepitev ukrajinskih letalskih sil bi bil izjemen korak za administracijo Bidna, ker bi pokazal, da ZDA ne bodo dopuščale neustrezne ruske politike v vzhodni Evropi.

Ukrajinsko vojaško letalstvo trenutno razmišlja o bojnih letalih F-16, F-15 in JAS39 gripen kot o možni zamenjavi svojo starajočo floto sovjetskega izvora. Po besedah ​​generala Drozdova, poveljnika ukrajinskih letalskih sil, se bodo v prihodnje ukrajinske letalske sile odločile za 5. generacijo bojnih letal F-35. Prav  tako namerava tudi Francija ponuditi Ukrajini bojna letala Dassault rafale, poročajo ukrajinski mediji.

Ukrajinske letalske sile imajo v svoji floti okoli 30 večnamenskih lovcev Su-27, 30 lovcev MiG-29, 15 jurišnih letal Su-24 in 12 bojnih letal Su-25. V floti transportnih letal imajo 24 letal An-26, 5 Il-76 in enega An-70.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki