Bidnov obisk Kijeva spremljalo vsaj 6 izvidniških letal

by Urednik

V BLIŽINI MEJA Z UKRAJINO PRISOTNOST AMERIŠKIH IZVIDNIŠKIH LETAL

V neposredni bližini meja Poljske in Ukrajine so zabeležili pojav treh strateških izvidniških letal ameriških zračnih sil, na širšem območju pa kar šest letal, tudi švedsko, ki so izvajala izvidovanje in zračni nadzor ob obisku ameriškega predsednika Bidna v Kijevu.


Boeing RC-135W rivet joint s klicnim znakom JAKE11 je vzletel iz Natovega letalskega oporišča Mildenhall v Veliki Britaniji, prečil zračni prostor Nizozemske, Nemčije in Poljske ter se usmeril proti mejam Ukrajine, poroča portal Flightradar, namenjen sledenju letalskega prometa.  

Letalo je naredilo več krogov nad poljskimi naseljema Lublin in Zamosc, ki se nahajata zahodno od ukrajinske meje, pa tudi nad mestom Sedelce, ki se nahaja približno 60 kilometrov od meje z Belorusijo. Poročajo, da  je letelo na višini okoli 10.000 m.

Istočasno je drugo letalo ameriških zračnih sil Boeing E-3 sentry s klicnim znakom NOVA01, namenjeno leteči radarski postaji za zgodnje opozarjanje, letelo v zračnem prostoru Poljske, nato pa opravilo več krogov nad mestoma Lublin in Zamosc. Na območju teh naselij so zaznali še drugo podobno ameriško letalo, ki je letelo nad poljskim mestom Cieszanow, ki leži šest kilometrov od ukrajinske meje.
Pred tem so v Črnem morju opazili ameriško strateško izvidniško brezpilotno letalo, ki se je tam pojavilo takoj po pozivih Kijeva.

V dopoldanskih in zgodnje popoldanskih urah je bilo po podatkih Flightradar24 v bližini Ukrajine kar šest izvidniških letal: dva E-3B sentry, en RC-135 rivet joint, en CL-650 artemis v preobleki letala challenger 650 (od januarja 2022 bazira v Romunij), en EP-3E aries II (vzletelo s Krete) in celo švedsko izvidniško letalo Saab S102B korpen v preobleki letala gulfstream IV, kot tudi leteče cisterne KC-135 za dotakanje goriva izvidniškim letalom.

Pojav letal je vsekakor povezan z obiskom ameriškega predsednika Johna Bidna v Kijevu in nato na Poljskem.

Pripravil: B. Knific, foto: Flightradar24

Povezani članki