Bo Francija prodala Maroku in Libiji stare lovce mirage F1?

by Urednik

POSODOBITEV LOVCEV MIRAGE IZVAJAJO FRANCOSKA PODJETJA 

Francoski časopis Intelligence napoveduje možnost za prodajo lovcev Dassault mirage F1CR/F1B, ki jih namerava Francoska vojska upokojiti, v članku Miragi F1 za Maroko in Libijo? (Des mirages F1B pour la Libye ou pour le Maroc?).

Do junija 2014 naj bi Francoske letalske sile dokončno upokojile zadnjih 15 enosedežnih lovcev mirage F1CR scouts in več letal mirage F1B sparok. Francoska vojska pa vidi rešitev tudi v prodaji lovcev mirage tako Maroku, kot tudi Libiji, saj obe državi kažeta zanimanje zanje.

Maroški piloti redno obiskujejo Francijo in letijo s francoskimi letali, prav tako pa se tudi libijski piloti že nekaj let usposabljali za letenje s temi letali v Reimsu. Obema državama se je tako ponudila možnost za nakup francoskih lovcev, potem ko se je že vlada Nicolasa Sarkozya odločila za zmanjšanje števila flote lovcev mirage F1 kupljenih v 70-ih.

Ob prodaji upokojenih lovcev bi na račun lahko prišla tudi francoska podjetja, Sagem in Thales, ki bi opravila modernizacijo letal. Podobno so že storili z maroškimi lovci mirage F1, ki so jih opremili z novim radarjem in vodenimi izstrelki ter bombami MICA AASM, ki se uporabljajo pri bojnih letalih rafale. Podjetje Thales je v 90-ih  moderniziralo tudi španske lovce mirage F1.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lovec mirage F1

Povezani članki