Bo Indija donirala Afganistanu 4 bojne helikopterje Mi-24?

by Urednik

INDIJSKA POMOČ AFGANISTANSKI VOJSKI V BOJU PROTI TALIBANOM

Indijske oblasti razmišljajo, da bi Afganistanski vojski podarile 4 bojno-transportne helikopterje Mi-25 (izvozna različica Mi-24 hind-D), s katerimi bi se lažje soočili z izrednimi razmerami v državi (boj s talibani), poroča indijski The Hindu.

Indija razpravlja o donačiji bojnih helikopterjev Mi-25 v dneh pred obiskom afganistanskega svetovalca za nacionalno varnost Hanifa Atmarja in namestnika zunanjega ministra Hekmata Khalila Karzaja, ki se bosta mudila v New Delhiju 7. in 8. novembra 2015.

Če bi Indija resnično odstopila 4 helikopterje Mi-25, bi bilo to prva pošiljka ubojnega orožja za Afganistansko vojsko. Do sedaj so namreč Afganistancem donirali le terenska vozila, 3 transportne helikopterje HAL cheetah, ponudili pa so jim tudi vojaško usposabljanje.

Indija se za ta korak odloča verjetno zaradi dejstva, da bodo v naslednjih letih zamenjali večji del svoje flote bojnih helikopterjev Mi-25/35 (skupaj 20) z ameriškimi jurišnimi helikopterji AH-64E apache (skupaj 22).

Afganistanska vojska je seznanjena s helikopterji Mi-25, saj ima v svoji floti 7 bojnih helikopterjev Mi-35 (izvozne različice zadnjih verzij helikopterja Mi-24 hind).

Pripravil: A. Knific, foto: IAF, AAF

Povezani članki