Bo Slovenija Ukrajini (po nemškem posredovanju) poslala tanke M-84?

by Urednik

VEČ EVROPSKIH DRŽAV NAJ BI UKRAJINI DOBAVILO TANKE T-72

Nemčija je sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA potrdili v Berlinu. Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke M-84, te pa bi ji v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki. Na slovenskem obrambnem ministrstvu informacij za STA niso komentirali.

Poleg Slovenije, ki predajo tankov v Ukrajino še ni potrdila, bodo ukrajinskim oboroženim silam tanke T-72 (po novem) dobavile tudi še Romunija, ki ima 28 tankov T-72 v rezervi, in Poljska, ki ma okoli 127 operativnih ter še okoli 250 T-72 v skladiščih (rezerva), v zameno pa bodo dobili britanske tanke challenger 2.

Slovenija bo po navedbah nemških virov, ki jih navaja DPA, v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave (glavne bojne tanke M-84, izdelane po sovjetski licenci v Jugoslaviji, pri proizvodnji pa je v osemdesetih letih v okviru projekta Kapela sodelovalo kar nekaj slovenskih podjetij – npr. železarni Ravne in Jesenice, Fotona ipd.), Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oziroma oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog. Viri DPA navajajo, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs 6×6, Slovenija pa naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 in oklepniki puma ter boxer.

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so na vprašanje STA odgovorili, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati.

Po podatkih Vojaške bilance 2021 (Military Balance) ima Slovenska vojska skupno 14 operativnih glavnih bojnih tankov M-84 in še 32 na skladiščenju. M-84 je T-72 sovjetske izdelave, ki so ga izdelovali po licenci v Jugoslaviji, vendar s številnimi novimi izboljšavami, ki so ustrezali zahtevam Jugoslovanske armade.

Zasnova M-84 je podobna kot pri T-72 sovjetske izdelave, vključno s položajem voznika na sredinskem sprednjem delu trupa, kupolo v sredini in agregatom na zadnjem delu. Tank ima enako oborožitev kot T-72, vključno z enim topom 125 mm. Obstajajo manjše razlike v zunanjih značilnostih kupole, s šestimi lanserji 81 mm dimnih granat na obeh straneh kupole in drogom meteorološkega senzorja na sprednjem delu strehe kupole. Druga oborožitev tanka vključuje en mitraljez M86 7,62 mm in en mitraljez M87 12,7 mm, nameščena na strehi kupole.

M-84 je opremljen z novim sistemom za nadzor ognja in ima boljšo oklepno zaščito ter številne druge izboljšave, vključno z dizelskim motorjem V-46TK V-12, ki razvije 1000 KM, kar daje boljše razmerje med močjo in težo kot pri T-72 ter zato boljšo mobilnost. Vozi lahko pri najvišji hitrosti 65 km/h na cesti z največjim dosegom do 700 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Slovenska vojska, Military forum,

Povezani članki