Bodo Assadovi nasprotniki dobili rakete zemlja-zrak?

by Urednik

SIRSKE UPORNIKE BI LAHKO ZAHOD OBOROŽIL S PROTILETALSKIM OROŽJEM

V kontekstu obtožb, ki jih uperjajo proti Rusiji zaradi bombardiranja »zmerne« sirske opozicije, je časopis Washington Post pred nedavnim sporočil, da so se posamezne oborožene skupine obrnile na ZDA s prošnjo, da jim pošlje sisteme zračne obrambe zaradi zaščite pred ruskimi letali.

Kremelj za zdaj še ni komentiral tega sporočila, ruski obrambni in geostrateški  strokovnjaki pa dvomijo, da bi se Bela hiša odločila za takšen korak, saj se boji širitve spopada v duhu hladne vojne. Vendar pa analitiki ne izključujejo možnosti, da bi takšno orožje Assadovim nasprotnikom dobavili Turčija ali Savdska Arabija kot glavni sponzorici opozicije v teh regiji.

Potrebno je poudariti, da bi takšen korak Washingtona ali njegovih zaveznic zelo spominjal na obdobje hladne vojne, ko so ZDA dobavljale orožje afganistanskim mudžahidom, in bi lahko izzval nadaljnje povečevanje napetosti v odnosih z Moskvo. Kot poudarjajo nekateri izvedenci, so morale ZDA po umiku Sovjetske zveze iz Afganistana porabiti veliko sredstva, da so od mudžahidov odkupile (ameriške) prenosne raketne protiletalske sisteme FIM-92 stinger – predvsem zaradi bojazni, da bi lahko to orožje uporabili proti dobaviteljem samim ali v terorističnih napadih na civilna potniška letala. Tako Andrej Suchencov, zunanji sodelavec ruske agencije »Zunanja politika« meni, da ZDA in njene zaveznice ne bodo oboroževale nasprotnikov sirskega predsednika Assada s takšnimi prenosnimi raketnimi protiletalskimi sistemi in drugimi sredstvi zračne (protiletalske) obrambe. Američani namreč niso zainteresirani za nadaljnje poslabševanje odnosov z Moskvo zaradi Sirije, ki je v njihovih načrtih drugotnega pomena. »Umirjena opozicija« glede na te teze ne bo dobila stingerjev, saj bi se v tem primeru prav lahko zgodilo, da bi nasprotna stran – torej Assadova Sirija – dobila protiletalske sisteme S-300.

zemljevid spopadov v Siriji

 

Po mnenju ruskih vojaških in geostrateških analitikov naj bi se dobave orožja praviloma ne »reklamirale« v medijih, informacija v Washington Postu pa naj bi »ušla«, da bi se preverilo reakcijo v samih ZDA, prav tako pa seveda tudi v Rusiji. Sirski uporniki sicer lahko preveč poveličujejo pripravljenost ZDA konfrontacijo z Rusijo v sirskem konfliktu in se trudijo prebuditi takšna ustrahovanja v Moskvi.

Savdska Arabija in Turčija naj bi po mnenju nekaterih ruskih izvedencev že dobavljali omenjene sisteme sirskim islamistom, določeno število pa naj bi jih ti zaplenili tudi v Libiji in Iraku, vendar pa naj bi to orožje ne bilo učinkovito proti sodobnim letalom, kot je lovski bombnik Su-34. Dobavljeno protioklepno in drugo orožja pa ruskemu letalstvu tako ali tako ne more biti nevarno, vendar pa lahko okrepi odpor pred prihajajočo sirsko ofenzivo ter ekspedicijskimi silami Irana.

Nekateri se bojijo predvsem nepredvidljivih turških protiruskih potez, med drugim fizične podpore sirski opoziciji. Turčija naj bi namreč trdila, sodeč po Erdoganovih zadnjih izjavah, da je Rusija v veliki zablodi in da se lahko zaradi te poteze znajde v izolaciji (potem ko je nekaj časa veljala njegova izjava, da bo dopustil prehodno obdobje z Assadom na oblasti). Po mnenju ruskih analitikov, naj bi se Turčija obotavljala in iskala optimalen položaj (zase) v tej situaciji. Kar je povezano tako z zunanjepolitičnimi okoliščinami kot stanjem v državi sami (z vse večjimi nasprotji med vodilnimi političnimi silami). Zaradi teh nasprotij se prav tako lahko zgodi, da bo Rusija »izgubila« Turčijo in slednja ne bo več na njeni strani.

Pripravil: B. Knific, vir:Ruska Rec, foto: Military Photos, ISW

SORODNE NOVICE:

V Siriji opazili ruske sisteme pancir-S1 in krasuha-4

Poleg tankov T-90 in kolesnih oklepnikov za varovanje letalske baze Bassel Al-Assad skrbijo tudi raketni sistemi zračne obrambe pancir-S1 ter mobilni sistemi za elektronsko bojevanje 1RL257E krasuha-4.

Ruska letala uničila poveljniški center Islamske države v Siriji

Lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so uničili poveljniški center in tabor za urjenje borcev Islamske države (ISIS) v Siriji, je sporočil ruski generalmajor Igor Konashenkov.

Povezani članki