Bodo Britanci šolali pilote s Pipistrelovim velisom electro?

by Urednik

V VELIKI BRITANIJI PREIZKUŠAJO LETALO PIPISTREL VELIS ELECTRO

Britanski ponudnik vojaškega usposabljanja Affinity preizkuša Pipistrelovo letalo na povsem električni pogon velis electro z ničelnimi emisijami.

Affinity Flying Training Services je približno štiri mesece ocenjeval Pipistrelovo povsem električno ultralahko letalo velis electro, pri čemer je bilo več letov izvedenih v okviru projekta stalne dejavnosti – Sustainable Aviation – Pathfinder – za Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva. Skupno podjetje Elbit Systems UK/KBR Affinity je ob napovedi razvoja 13. aprila navedlo, da “podpira ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva pri opravljanju vrste letov z letalom na električni pogon – na baterije za oceno okolju prijaznih alternativ za prihodnje vojaško letenje”.

»Zagotovila za letenje in varnost so bila razvita poleti 2021,« pravijo v Elbit Systems UK. To dejavnost je izvajala družba Affinity v sodelovanju z uradom za civilno letalstvo Združenega kraljestva, ki je certificirala letalo na povsem električni pogon velis electro. Temu delu je sledila prva faza letov iz Damyns Halla v Essexu med decembrom in januarjem.

»Faza 2 se je začela marca 2022 in letalo se je pridružilo obstoječi floti Affinity v RAF Cranwellu, kjer bo z okolju prijaznim letalom letelo do 20 dodatnih pilotov,« dodajajo v podjetju. Spletno mesto za sledenje letov Flightradar24 beleži, da je dvosedežno letalo G-OVLS prejšnji mesec opravilo več letov iz baze kraljevih letalskih sil v Lincolnshiru. Na posnetkih, ki jih je objavil Affinity, je razvidno, da je bilo v projekt vključeno tudi letalo z registracijo G-OEKO.

»V 3. fazi poskusov letenja bodo polete spremljali visoki vladni uradniki in opazovalci,« pravijo pri  Elbit Systems UK. »Namen letov je pomagati Kraljevim letalskim silam oceniti tehnologijo električnih letal, določiti njihov potencial za uporabo v vojaški službi,« pravijo pri Affinityju. Podjetje je odgovorno za zagotavljanje poučevanja pilotov pod okriljem programa UKMFTS (UK Military Flying Training System), ki upravlja floto 23 letal Grob G120TP, 14 Beechcraft T-6C in 5 Embraer phenom 100. Od začetka izvajanja storitev leta 2016 so ta letala skupaj načetela 38.000 ur . »Affinity je ministrstvu za obrambo predlagal koncept preizkušanja letal brez emisij in kasnejšega Pathfinderja,« ugotavljajo v podjetju in hkrati opozarjajo na svoje dosežke pri zagotavljanju “inovativnih storitev nabave in vzdrževanja”.

Affinity je ministrstvu za obrambo Združenega kraljestva predstavila poskusno dejavnost kot projekt  z imenom Pathfinder. »Uvedba projekta Pathfinder dokazuje zavezanost podjetja zagotavljanju inovativnih rešitev za oborožene sile Združenega kraljestva in zadovoljevanju potreb prihodnosti,« dodajajo.

RAF je že prej začrtal ambicijo po pridobitvi tipa brez emisij za zagotavljanje prihodnjih storitev osnovnega usposabljanja letenja prek dejavnosti, imenovane projekt Telum. Novembra lani je prav tako opravil lastno pot z ultralahkim Ikarusom C42, ki je uporabljal 100 % sintetično letalsko gorivo med poletom z letališča Cotswold v Kemble v Gloucestershireu. Pri Affinityju navajajo, da so pridobili letalo Velis Electros s posredovanjem Fly About Aviation, vzdrževalne dejavnosti pa so bile opravljene v partnerstvu z Eastern Airways. »Affinity in njeni delničarji so ponosni in navdušeni, da so del letalskega projekta Pathfinder: »Naša ambicija je še naprej spodbujati inovativnost in trajnost pri našem delu tako na vojaškem kot na vladnem področju, v katerem delujemo.«

Podjetje BAE Systems je prejšnji mesec tudi objavilo, da je kupilo en sam primerek 600 kg (1320 lb) težkega letala velis electro za podporo dejavnostim testiranja letenja na lokaciji Warton v Lancashireu konec tega leta. Prav tako je začela sodelovanje s Pipistrelom za raziskovanje prihodnjih vojaških aplikacij za tehnologije električnih letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Pilotweb

Povezani članki