Bodo F-35C iz letalonosilk razreda ford vzletali šele čez 10 let?

by Urednik

LETALONOSILKE RAZREDA FORD NEPRILAGOJENA ZA PALUBNE LOVCE 

Ameriška mornarica se sooča s poostrenim nadzorom kongresa, potem ko je bilo ugotovljeno, da letala F-35C ne bodo mogla vzletati in pristajati na novi letalonosilki razreda ford.

Zakonodajna veja ameriške oblasti naj bi šla tako daleč, da bo predlagala zavrnitev dobave prihodnjih letalonosilk tega razreda, dokler ne razrešijo vseh vprašanj.

Primarni problem  nove letalonosilke izvirajo iz novih tehnologij, ki ne morejo delovati kot sistem, in sicer letala F-35C, sistem za elektromagnetno vzletanje letal s palube in zaviralni sistem za pristajanje. S slednjima dvema se soočajo s težavami že  od vsega začetka  in zdi se, da celoten razred letalonosilk ford trpi zaradi ukrepov za zmanjšanje in prekoračitev stroškov.

Po podatkih spletnega portala The Drive vladna služba za odgovornost trdi, da letalonosilke razreda ford morda ne bodo sposobne sprejeti palubnih lovcev pete generacije F-35 vse do leta 2027.

Kot odgovor na nezmožnost ladjedelniške družbe Newport News, da bi izdelala ustrezno delujočo letalonosilko, zdaj kongres želi, da bi Ameriška vojna mornarica ne smela sprejeti (kot nezakonito) naslednje letalonosilke razreda ford – USS John F. Kennedy dokler ne odpravijo omenjenih težav. Letalonosilko J.F.K naj bi (ponovno) naročili do leta 2024.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki