Boeing bo Turčiji plačal 600 milijonov USD kazni

by Urednik

BOEING ZAMUJA Z DOBAVO LETAL 737 AEW&C˛TURČIJI ŽE 5 LET

Ameriški proizvajalec letal Boeing bo Turčiji plačal skoraj 600 milijonov dolarjev odškodnine, ker Turškim letalskim silam še vedno ni dostavil štirih letal za zgodnje odkrivanje in nadzor Boeing 737 AEW&C MESA peace eagle.

Turško obrambno ministrstvo in Boeing sta julija 2003 podpisala pogodbo za dobavo štirih letal Boeing 737 AEW&C v vrednosti več kot 1,6 milijarde dolarjev. V pogodbi je tudi možnost nakupa dveh dodatnih letal.

Letala za zgodnje odkrivanje in nadzor bi morale Turške letalske sile prejeti že v letu 2008. Po nekaj preložitvah dobave naj bi Turčija letala Boeing 737 AEW&C končno prejela v prvi polovici leta 2014.

Odškodnina v vrednosti 600 milijonov dolarjev, ki jo bo Boeing plačal Turčiji, naj bi bila nadomestilo za približno 637 milijonov USD, kolikor je Turčija že plačala pologa za letala.

Letala za zgodnje odkrivanje in nadzor Boeing 737 AEW&C MESA peace eagle naj bi Turška vojska uporabljala predvsem na sirski meji,  testiranje enega letala na tem območju pa je bilo po navedbah turških medijev uspešno.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki