Boeing izdelal prvo testni letalo super hornet za Blue Angelse

by Urednik

KMALU MENJAVA LETAL AMERIŠKE AKRBATSKE LETALSKE SKUPINE BLUE ANGELS

Super hornet je postal četrta Boeingova platforma za demonstracijsko moštvo (akrobatsko letalsko skupino) Letalstva Vojne mornarice ZDA (US Navy), od leta 2008 jim je dostavil skupaj 23 letal.

Boeing je dostavil prvo testno letalo F/A-18 super hornet za demonstracijsko letalsko skupino Blue Angels Letalstva ameriške mornarice. Neobarvano letalo zdaj v fazi preizkušanja in ocenjevanja letenja na mornarski letalski postaji Patuxent River v Marylandu. Boeing pričakuje, da bo leta 2020  eskadrilji dostavil skupno 11 letal.

Super hornet je ikona odličnosti v pomorskem letalstvu,” je ob tem povedal upokojeni admiral Pat Walsh, ki zdaj deluje za Boeing. Walsh je letel z Modrimi angeli med letoma 1985 in 1987 kot levi krilni spremljevalec (# 3) in »slot« pilot (# 4). “Ker Boeing še naprej podpira operativno floto mornariških super hornetov, smo navdušeni, , da bi se pridružila akrobatskemu letalskemu moštvu.”

Letalska demonstracijska eskadrilja uporablja Boeingova letala že več kot 50 let, začenši z letalom F-4J phantom II leta 1969, nato pa se je preselila na letala A-4F skyhawk. Moštvo Blue Angelsov trenutno leti s hornetom F/A-18A-D.

Boeing je priredil lovce F/A-18 super hornet za  Modre angele v proizvodnem obratu Cecil Field v Jacksonville-u na Floridi. Večje spremembe vključujejo dodatne rezervoarje za olje za sistem za zadimljenje, sisteme goriva, ki omogočajo letalu, da letijo hrbtno daljše časovno obdobje, civilno združljivo navigacijsko opremo, kamere in nastavitve za težišče letala.

Boeing je eno največjih svetovnih letalsko-vesoljskih podjetij in vodilni ponudnik komercialnih letal, obrambnih, vesoljskih in varnostnih sistemov ter globalnih storitev. Podjetje kot vrhunski ameriški izvoznik podpira komercialne in vladne kupce – stranke v več kot 150 državah.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

 

Povezani članki