Bolgarija kupuje nove lovce (F-16) in dve vojaški ladji

by Urednik

BOLGARSKI PARLAMENT ZA LETALA IN LADJE NAMENIL 1,3 MILIJARDE USD

Bolgarski parlament je pred dnevi potrdil vladni načrt za nakup bojnih letal in vojnih ladij v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, s katerimi želijo v Bolgarski vojski nadomestiti zastarela sovjetska letala in ladje.

Bolgarija namerava za okoli 850.000 USD kupiti 9 novih ali rabljenih bojnih letal, ob tem pa še dve novi vojaški ladji za okoli 450.000 USD, je sporočil predsednica bolgarskega parlamenta Tsetska Tsacheva. Novih 9 letal naj bi Bolgarske letalske sile dobile do leta 2021, medtem ko naj bi jih do leta 2023 kupili še dodatnih 8.

 Z vojaškimi nakupi želi Bolgarija, ki je ena najrevnejših držav Evropske unije, povečati svoje (kot tudi od zveze NATO) obrambne zmogljivosti v vzhodni Evropi. Do leta 2024 načrtujejo za obrambni proračun nameniti 2 odstotka bruto domačega proizvoda, trenutno namenijo 1,35% BDP-ja. Bolgarski obrambni minister Nikolay Nenchev je dejal, da so s potrditvijo teh nakupov zagotovili razvoj vojaške zmogljivosti za naslednjih 30 let. Pri tem je poudaril na močno poslabšanje varnosti v jugovzhodni Evropi, medtem ko se Bolgarija še vedno lahko brani le z zastarelim sovjetskim orožjem, ki ni združljivo (kooperativno) z zavezniki.

Zahodni mediji že poročajo, da se Bolgarija resno zanima za nakup 9-ih portugalskih presežnih lovcev F-16, s katerimi želijo nadomestiti zastarelo floto lovcev MiG-29 (15 letal). Za lovce F-16 iz Portugalske pa se zanima tudi bolgarska severna soseda Romunija, ki je na Iberskem polotoku že kupila 12 lovcev, sedaj pa želijo še 12 letalnikov. Poleg Portugalske so kandidatke tudi nekatere druge evropske uporabnice lovcev F-16, ki bodo v prihodnjih letih dobile lovce F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki