Bolgarski parlament podpira nakup ameriških lovcev F-16

by Urednik

BOLGARIJA BO ZAMENJALA SOVJETSKE LOVCE MIG-29

V skladu s pogoji pogodbe naj bi Sofija prvo serijo lovskih letal F-16 prejela leta 2025, drugo serijo pa leta 2027, je v izjavi sporočil vodja državnega obrambnega ministrstva Dimitar Stojanov.

Stojanov je opozoril, da v prvemu dogovoru o lovcu F-16 leta 2019 ni bilo orožja, vključno z raketami zrak-zrak, po drugi pogodbi pa Bolgarija računa tudi na nakup rezervnih motorjev, radarskih postaj in dodatnega orožja.

Bolgarski obrambni minister Stojanov je poudaril, da po letu 2023 bolgarsko vojno letalstvo ne bo moglo varovati zračnega prostora države, saj so zastareli lovci sovjetske proizvodnje MiG-29 umaknjeni iz uporabe zaradi izteka njihove življenjske dobe.

Stojanov je še poudaril, da prvih osem lovcev F-16 blok 70 očitno ni dovolj za reševanje nalog varovanja bolgarskega zračnega prostora. Zato bo vojaški oddelek do trenutka, ko bodo ameriški lovci postali operativni, najemal letala štirih držav. Govorijo o morebitnem najemu letal iz ZDA, Francije, Švedske ali Izraela.

Bolgarske letalske sile trenutno vključujejo 12 lovcev MiG-29, 4 trenažno-bojne dvosede lovce MiG-29UB, 14 jurišnih letal Su-25 in Su-25UBK. Pravzaprav je to celoten bojni potencial bolgarskih letalskih sil – z izjemo transportnih letal in helikopterjev. O resni vlogi vojaškega letalstva pri varovanju države s samo tolikšnim številom letal seveda ne gre govoriti.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki