Brezpilotno letalo TB2 bayraktar oborožujejo z raketami zrak-zrak

by Urednik

TURŠKI LETALNIKI BODO OBOROŽENI ZA BOJ PROTI BREZPILOTNIKOM – KAMIKAZAM

Turški proizvajalec bojnih brezpilotnih letal Baikar opremlja z raketami zrak-zrak svoje brezpilotne letalnike TB2 bayraktar, je za Deutsche Presse-Agentur povedal izvršni direktor podjetja Haluk Bairaktar. Upa, da se bodo s temi raketami kmalu lahko zoperstavili brezpilotnikom – kamikazam v Ukrajini, kot so na primer iranski droni shahed (ruska različica geran-2).

»Kmalu bosta imela naša TB2 bayraktar in akıncı dobila rakete zrak-zrak ne le za boj proti brezpilotnim letalom, temveč tudi proti drugim sovražnim letalom. Testiranja že potekajo,« je povedal Haluk Bairaktar med obrambnim sejmom v Istanbulu.

Med sejmom so SAHA Expo sta turški proizvajalec Baikar in turški raketni velikan Roketsan podpisala sporazum o integraciji rakete sistema zračne obrambe sungur za boj proti brezpilotnim letalnikom.

»Sungur je preverjen izstrelek, zlasti učinkovit proti premikajočim se ciljem, kot so helikopterji in brezpilotna letala. Uporaba sungurja na naših brezpilotnih letalih z raketami zrak-zrak bo spremenila igro,« je na razstavi izjavil Murat Ikinci, izvršni direktor Roketsana.

Po besedah ​​Baikarja lahko integracija takšnih izstrelkov v bojna brezpilotna letala akinci in TB2 bayraktar privede do oblikovanja poceni koncepta zračnega patruljiranja za odpravo groženj, kot so jurišni helikopterji in sovražni brezpilotni letalniki, vključno z brezpilotnimi letali – kamikazami, namesto uporabe dragih  rakete zrak-zrak in/ali zemlja-zrak.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki