Češka predstavila posodobljen lahki jurišnik L-159

by Urednik

BLIŽNJEVZHODNO ZANIMANJE OBUDILO PROIZVODNJO LETAL AERO L-159 ALCA

Češko podjetje Aero Vodochody je konec marca 2017 predstavilo svoje prvo nadgrajeno lahko jurišno letalo Aero L-159 alca, ki so ga izdelali po skoraj 15-letnem premoru proizvodnje.

Aero Vodochody je sicer posodobljeno letalo Aero L-159 alca predstavilo že na letalski razstavi LIMA-2017 v Maleziji v začetku tega meseca. Njihov namen je bil iskanje kupcev za letala L-159, tako v zasebnem sektorju in med oboroženimi silami. Češki premier Bohuslav Sobotka, ki se je udeležil  predstavitve in krstnega poleta letala Aero L-159 alca, je medijem zaupal,  da se pogovarjajo s tremi potencialnimi kupci, vključno z Irakom.

Letalo L-159 uporabljajo  v boju proti Daesh v Iraku, saj je trenutno na tržišču pomanjkanje lahkih jurišnih letal, tako so le Čehi lahko dovolj hitro zadostili potrebe Iraške vojske. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, prav potrebe po takem tipu letala daje Češki priložnost za prodajo do več sto letal v prihodnjih letih.

“Jurišnik L-159 je edini svoje vrste, ki se uporablja na več celinah in je edini, ki je bil preizkušen v različnih misijah. Zato je čas, da ponovno ponudimo L-159 in damo letalu novo prihodnost ,” je dejal Giuseppe Giordo, direktor podjetja Aero Vodochody, ob predstavitvi nadgrajenega L-159 v bližini Prage.

Lahka podzvočna bojna letala Aero L-159 alca so na Češkem že izdelovali med 1997-2003, ko so sestavili skupaj 72 letalnikov. Trenutno so v službi Čeških (21) in Iraških zračnih sil (7), ki jih pričakujejo še enkrat toliko. Skupaj 24 letala alca pa uporabljata še ameriški podjetji Draken International (21) in Lewis Figter Fleet (3).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki