Dan slovenskega vojaškega letalstva

by Urednik

SLOVESNOST V 15. POLKU VOJAŠKEGA LETALSTVA SLOVENSKE VOJSKE

12. januar je v Slovenski vojski zaznamovan kot dan vojaškega letalstva, zato so v petek, 10. januarja  ob tej priložnosti pripravili slovesnost v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer domuje 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske.

Postroj enot v sestavi polka sta nagovorila minister za obrambo Roman Jakič in poveljnik polka podpolkovnik Bojan Brecelj. Minister je še enkrat potrdil prihodnje sodelovanje madžarskih lovcev pri varovanju slovenskega zračnega prostora. Slovenska vojska je ob tej priložnosti postala bogatejša za osem operativnih pilotov, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj je novim pilotom vročil letalski znak – krilca. Prireditev se je končala s preletom letal 15. polka vojaškega letalstva. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavo letalskih maket Maketarskega kluba Maribor. Nekaj utrinkov s slovesnosti vam je na voljo v spodnjem videu in fotografijah.

Prvi bojni polet 12. januarja 1919

Pripadniki letalskih sil Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote. Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V stotnijah, ki sta bili vključeni v Maistrove enote, so leteli slovenski piloti avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Naj ob prvih korakih v slovenskem vojaškem letalstvu  spomnimo na sploh prve polete z motornimi letali, ki so zaznamovali uvodna leta 20. stoletja. Deset let pred prvim bojnim poletom slovenskih pilotov v slovenski in celo svetovni letalski zgodovini beležimo pionirski polet bratov Rusjan, kar se je zgodilo le šest let kasneje od prvega poleta z motornim letalom na svetu. Edvard Rusjan velja za pionirja slovenskega letalstva in v zvezi z njim naj omenimo še en januarski datum: 9. januarja 1911 je prvi slovenski letalec tragično preminil med demonstracijskim poletom v Beogradu.

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske
15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske

V oktobrski številki Revije Obramba smo predstavili preoblikovano zračno komponento Slovenske vojske, ki je sedaj združena pod okriljem 15. polka vojaškega letalstva s sedežem v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer so poveljstvo polka, 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola in 107. Letalska baza. V sestavi polka sta poleg omenjenih še 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora s sedežem na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika in radarjema dolgega dosega na Ledinekovem koglu in Ljubljanskem vrhu ter Enota Vojašnice Jerneja Molana.

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske
15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske

Pred preoblikovanjem Slovenske vojske je bila zračna komponenta organizirana kot Brigada zračne obrambe in letalstva, po organizacijski spremembi so zmogljivosti ostale enake, le da se je element zračne obrambe (bivši 9. bataljon zračne obrambe) po novem preselil v obe pehotni brigadi, kjer je organiziran kot lahka raketna baterija zračne obrambe v okviru rodovskega bataljona, klub temu pa so bile podrejene enote deležne strukturnih in organizacijskih sprememb – od tod tudi nova imena. Celoten pogovor s poveljnikom 15. polka vojaškega letalstva je bil objavljen tudi na spletni strani Slovenski letalski portal – Intervju: poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, podpolkovnik Bojan Brecelj.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Postani vojak, Slovenska vojska, Military Photos

VIDEO: Letalska šola Slovenske vojske

Povezani članki