Donjeck obtožil Ukrajino, da pripravlja provokacije s kemičnimi snovmi

by Urednik

STOPNJEVANJE NAPETOSTI PRED VOLITVAMI V DONBASU

Ukrajinske varnostne sile pripravljaj provokacijo z uporabo kemičnih substance, da bi obstruirale volitve v samooklicani Donješki ljudski republiki (DLR), je izjavil odgovorni tiskovni predstavnik v upravi Ljudske milice DLR Danil Bezsonov.

Po besedah Bezsonova se enote Oboroženih sil Ukrajine, ki se nahajajo v Donbasu, pospešeno opremljajo s sredstvi za radiološko-kemično-biološko zaščito. Bezsonov še dodaja poziv svetovni javnosti, da prepreči zločine. Pred dnevi je sporočil, da so v Donbasu svetovalci Nata in supervizorji tujih zasebnih vojaških družb za pripravo terorističnih napadov in provokacij z namenom preprečiti volitve.

Kot načrtujejo, naj bi bile volitve za predsednike in poslance samooklicanih ljudskih republik Donjeck in Lugansk 11. novembra 2018. Kijev je že napovedal, da volitev ne bo priznal. Za predsednika DLR kandidira pet oseb vključno z v.d. vodjo države Denisom Pušilinom. Več kot 30 predstavnikov iz 14 držav, med drugim tudi iz Evropske unije, bo prisotnih v Donbasu v vlogi tujih opazovalcev.

Spopadi na jugovzhodu Ukrajine terjajo še štiri in pol leta, vprašanje položaja pa obravnava kontaktna skupina v Minsku. Sprejeti so bili trije dokumenti, ki regulirajo korake za deeskalacijo, vendar se boji kljub temu nadaljujejo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki