Dubai Airshow 2015: Rusi začeli s proizvodnjo potniškega letala Il-114

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO DOBILA NOVA POTNIŠKA LETALA

Ruski podpredsednik Dimitrij Rogozin je izjavil, da bodo 35 milijard rubljev (544 milijonov USD) vreden projekt potniškega turbopropelerskega letala Iljušin Il-114 uresničili v tovarni za izdelavo letal „Sokol“ v Nižjem Novgorodu, ki je v sestavi Združene korporacije za proizvodnjo letal (UAC). Načrtujejo proizvodnjo 18 potniških letal Iljušin Il-114 na leto, preizkusni model pa naj bi bil nared leta 2019.

Dvomotorni turbopropelerski Il-114 ima prostora za 64 potnikov in dolet 1500 km. Zasnovan pa je bil že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvič je prototip vzletel že davnega leta 1990, do leta 2012 pa so izdelali vsega 17 letal, večina pa je že izven uporabe.

Področje uporabe novo izdelanih letal bo večinoma vojaška, del pa bo namenjen tudi civilni rabi. Med drugimi jih bo uporabljalo Ministrstvo za izredne razmere, morda pa jih bodo prilagodili tudi za uporabo na arktičnih območjih. Pričakujejo pa seveda tudi, da se bodo za letalo ogreli tudi tuji kupci. Do leta 2025 naj bi bilo kupcem na voljo 25 letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Sodobne vojaške puške , P.I. november 2015

3 UVODNIK 4 ZGODOVINA – RAZVOJ – DANAŠNJA UPORABA 7 PRVA SVETOVNA VOJNA – Združenje slovenskih mirovnikov v JV…

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki