Egipt bo kupil 46 ruskih večnamenskih bojnih letal MiG-29

by Urednik

EGIPT BO PO FRANCOSKIH LOVCIH RAFALE KUPIL ŠE RUSKE MIG-E

Ruski časopis Vedomosti poroča, da Egipt načrtuje nakup 46-ih ruskih večnamenskih lovcev  MiG-29, pričakovati pa je, da bodo z Rusijo kmalu podpisali pogodbo za nove lovce v vrednosti okoli 2 milijarde dolarjev, kar bi pomenilo največje naročilo po razpadu Sovjetske zveze.

Vir iz ruske letalske industrije pravi, da je Rusija zainteresirana za prodajo 46-ih lovcev MiG-29 fucrum za potrebe Egiptovskih letalskih sil, vendar dogovarjanje zaenkrat še skrivajo. Vendar pa se že nekaj mesecev govori o željah Egipta po novih ruskih bojnih letalih ter tudi drugi oborožitvenih sistemih. Vse skupaj se je začelo v letu 2013, ko so ZDA začasno ukinile več kot 1,3 milijarde letne vojaške pomoči Egiptu (zamenjava oblasti, uporaba zračnega prostora med misijo v Afganistanu, privilegirana uporaba Sueškega prekopa), zaradi nemirov proti oblasti predsednika Mohameda Mursija in njihovega krvavega zatrtja pa so jim jo ukinili. S tem pa so ukinili tudi (brezplačno) dobavo jurišnih helikopterjev AH-64 apache, lovcev F-16, tankov M1A1 abrams in naprednih protiladijskih raket. ZDA so ob tem Egiptu namenjale tudi okoli 260 milijonov USD denarne pomoči za napredek Egipta na področju demokracije in človekovih pravic. Poleti 2014 so nato Američani začeli s ponovnimi dobavami orožja.

Vendar pa so v prvih mesecih leta 2014 na dan prišle informacije, da se je Mursi že dogovoril z Rusijo za dobave oborožitvenih sistemov – lovce MiG-29M/M2, raketne sisteme zračne obrambe S-300, helikopterje Mi-35, protiladijske kopenske raketne sisteme, lahko strelno orožje in strelivo v skupni vrednosti več kot 3 milijarde dolarjev. Egiptu naj bi novo orožje financirali predvsem Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

V začetku februarja 2015 je Sergej Korotkov, predsednik uprave ruske letalske korporacije MiG, je dejal, da je njegovo podjetje pripravljeno na dobavo lovcev MIG-35 v Egipt. MiG-35 je najnovejši ruski lovce 4.++ generacije in je naslednik MiG-29M/M2 in MiG-29K/KUB. V februarju 2014 se je ruski predsednik Vladimir Putin srečal z egiptovskim vodstvom, mediji pa so poročali, da sta Rusija in Egipt parafirala pogodbo o dobavi visokotehnoloških ruskih vojaških sistemov, vključno z lovci MiG-29.

V zadnjem času sta Rusija in Egipt začela krepiti vojaško-tehnično sodelovanje, marca 2015 pa je Egiptovska vojska že začela dobivati prve ruske raketne sisteme zračne obrambe S-300VM “antey-2500” (SA-23 gladiator) dolgega dosega.

Egiptovske letalske sile želijo z nakupi novih lovcev zamenjati sovjetska vojaška letala MiG-21 (56) in kitajska J-7 (57), že sedaj pa imajo v svoji floti lovcev F-16 (228), mirage 2000 (18), mirage V (82) in F-4 (34), naročili pa so tudi že 24 francoskih lovcev Dassault rafale.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Predstavitveni nastop lovca MiG-29 M2 na mitingu MAKS 2012

Povezani članki