FCC: Gasilci so se vrnili s svetovnega prvenstva v ZDA

by Urednik

KONČANO SVETOVNO PRVENSTVO FIREFIGHT COMBAT CHALLENGE

Na 23. svetovnem prvenstvu Najtežji dve minuti v športu – Firefighter Combat Challenge v Phoenixu v Arizoni se je pet slovenskih  gasilcev odrezalo več kot odlično. Vseh pet fantov je v prvih dneh kvalifikacij, na katerih je sodelovalo 592 gasilcev iz vsega sveta, prišlo v finale. V finalu so se v soboto 8. novembra 2014 pomerili posamično, v konkurenci 182 gasilcev.

Naši junaki so se končno vrnili domov. Starši, prijatelji in navijači smo jih počakali na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer smo jim pripravili sprejem. Gasilska brigada Aerodroma Ljubljana je ob pristanku junakov na letališču pripravila posebno presenečenje, saj so kolegi junake pričakali z vodnim curkom.

Rezultati v posamični kategoriji:

Domen Pavlič  – 18. mesto s časom 1 min 28,17 sek – prostovoljni gasilec PGD Begunje, osebni rekord!

Gregor Stanonik – 22. mesto s časom 1 min 28,88 sek – predsednik PGD Gorenja vas, prostovoljec, osebni rekord!

Matic Zupan – 42. mesto s časom 1 min 33,00 sek – prostovoljni gasilec PGD Moste, osebni rekord!

Anže Habjan – 44. mesto s časom 1 min 33,58 sek – prostovoljni gasilec PGD Podnart

Amer Čosič je imel smolo in padel pri lutki ter se na žalost poškodoval – poklicni gasilec GE Nova Gorica

VIDEO: Finalni nastop Matica Zupana

Tekmovanje ekip:

V tej disciplini štejejo seštevki najboljših treh članov ekipe. Slovenski tekmovalci (trije) so dosegli skupen čas 4 min 30,05 sek in se uvrstili na nehvaležno 4. mesto in le za 15 stotink zgrešili 3. mesto (4 min 29,90 sek).

Rezultati – dvojice:

Domen Pavlič in Matic Zupan tandem 1 min 13,85 sek (nov evropski rekord parov) – osmo mesto

Gregor Stanonik in Anže Habjan – 1 min 17,20 sek – 14. mesto

Ekipno Relay:

V izjemno hudi konkurenci so slovenski gasilci dosegli 6 mesto med profesionalci, ob tem, da so nove prvake celo premagali v kvalifikacijah.

VIDEO: Nov evropski rekord v dvojicah

Z rezultati naših vrhunskih športnikom smo lahko izjemno zadovoljni, saj so posegli v sam svetovni vrh. Med drugimi poklicnimi gasilci, ki dejansko živijo za to tekmovanje, so pokazali, da so srčni prostovoljci, ki s srcem opravljajo svoje poslanstvo!

Kaj so naši tekmovalci povedali ob prihodu domov:

Domen Pavlič, PGD Begunje: “Zelo sem zadovoljen z rezultati, ki smo jih dosegli, osebno sem zastavil, da bi rad bil boljši kot 1:30, kar mi je uspelo. Tudi ostali so dosegli odlične rezultate. Zelo ponosen sem na svojo ekipo. Sledi malo predaha, zaključilo se je svetovno prvenstvo, potem pa spet start za novo sezono. Malo mi je žal, da smo za 15. stotink zgrešili tretje mesto. Zato se veselim izziva prihodnje leto.”

Gregor Stanonik, PGD Gorenja vas: “Zadnja dva meseca sta bila naporna, treningi vsak dan, rezultati so vidni. Že v kvalifikacijah sem izboljšal svoj čas. V finalu sem pa potegnil celo pod 1.30. Neverjetno! Ko prideš čez cilj in ko slišiš sireno, sploh nisi več utrujen. V Ameriki je gasilec veliko bolj cenjen kot pri nas. Za operativne gasilce je nujna fizična pripravljenost, saj lahko s tem ogromno doprineseš k reševanju življenj ljudi.”

Matic Zupan, PGD Moste: “Ogromno smo trenirali in to se nam je obrestovalo. Imamo izjemno podporo in spodbudo kolegov iz celega sveta. Postali smo del bratovščine. S tem športom se v Ameriki ukvarjajo večinoma profesionalci. Čudijo se nam, kako nam uspe priti na tak nivo. Poleg treningov imamo vsak še svojo službo. Tudi po postavah smo za glavo manjši od njih, ki so orjaki. Zanje smo bili fenomen.”

Anže Habjan,PGD Podnart: “Bila je super izkušnja, pozna se, da smo veliko trenirali. Tako kot pri vsakem športu je treba tudi tukaj imeti malo sreče, ki nam je zmanjkala do tretjega mesta. Ne bomo obupali, ampak bomo še naprej trenirali in poskušal doseči najboljše. Za ta šport sem se odločil, ker hočem biti dobro pripravljen To tekmovanje povezuje šport in gasilstvo, zato je za nas gasilce še posebej zanimiv. Vsak izbere svoj šport, mi smo za svoj šport izbrali Najtežji dve minuti v športu oz. Firefighter Combat Challenge.”

Amer Čosić, GE Nova Gorica: “Vesel sem za fante, ki so dosegli dobre rezultate, sam pa žal nisem mogel zaradi poškodbe prispevati tistega kar sem si želel. Vtisi so sicer super, zelo smo se povezali z ekipami iz drugih držav in to je neprecenljiva izkušnja. Želim si, da bi naslednje leto lahko spet tekmoval.”

Naj spomnimo da tekmovalec tekmuje v polni operativni gasilski opremi, ki tehta okoli 25 kilogramov, z 20 kg težko utežjo steče na stolp v tretje nadstropje in na vrh, 12 m visoko potegne 20 kg težko utež. Ko priteče iz stolpa, kjer ne sme izpustiti nobene stopnice, potolče težko klado, teče čez poligon, potegne cev polno vodo in zbije tarčo ter skozi ciljno ravnino potegne 80 kg težkega ponesrečenca.

Pripravila: Monika Golob, foto: FCC Slovenija

FOTOGALERIJA: Sprejem slovenskih gasilcev ob prihodu iz svetovnega prvenstva Firefighter Combat Challenge v Phoenixu v Arizoni (12. 11. 2014)

 

SORODNE NOVICE:

Firefighter Combat Challenge: Gasilci najboljši doma in v svetu

Slovenska ekipa gasilskega športnega tekmovanja Najtežji dve minuti v športu – Firefighter Combat Challenge se v sredo 12. novembra 2014 vrača iz tekmovanja v ZDA, kjer je znova dosegla izvrstne rezultate.

Test: PROTIPOPLAVNE VREČE BREZ PESKA!

Preizkusili smo nov produkt ameriškega proizvajalca vojaške ter zaščitne opreme Voodoo Tactical, ki je razvil protipoplavne vreče brez peska.

FCC Bled 2014: Slovenski gasilci izjemno uspešni

Na Bledu je minuli konec tedna potekalo mednarodno gasilsko športno tekmovanje Firefighter Combat Challenge Slovenija – Najtežji dve minuti v športu. Udeležilo se ga je skoraj 300 tekmovalcev, med njimi tudi 14 deklet.

FCC Bled 2014 – najtežji dve minuti v športu

V soboto 23. in nedeljo 24. avgusta 2014 bo v veslaškem centru v Mali Zaki na Bledu 5. mednarodno gasilsko športno tekmovanje Firefighter Combat Challenge Slovenija.

Povezani članki