Filipini naročili dva protipodmorniška helikopterja AW159

by Urednik

FILIPINSKA MORNARICA BO OKREPILA ENOTE ZA PROTIPODMORNIŠKO BOJEVANJE

Filipini so pri podjetju AgustaWestland naročili dva helikopterja AW159, ki ju bo Filipinska mornarica uporabljala za protipodmorniško bojevanje. Westalnd, britanski del italijanskega koncerna Finmeccanica, bo zaslužil okoli 100 milijonov evrov (113 milijonov USD), poleg dveh helikopterjev pa bo poskrbel tudi za šolanje filipinskih pilotov in tehnično podporo.

Filipinska mornarica bo nova helikopterja prejela predvidoma v letu 2018, z “divjima mačkama” pa bo tudi prvič imela letalnika za protipodmorniško bojevanje (ASW – anti-submarine warfare), uporabljali pa naj bi jih tudi za uničevanje drugih (površinskih) plovil.

Filipini z nakupom protipodmorniške različice helikopterjev AW159 želijo odgovoriti na vse večje število podmornic v azijski regiji in tudi okrepiti obrambne zmogljivosti v luči ozemeljskega spora s Kitajsko.

Podjetje AgustaWestland je nastalo julija 2000, ko se je združilo italijansko podjetje Agusta (del italijanske Finmeccanice) in Westland Helicopters (del britanskega podjetja GKN). Italijansko in britansko krovno podjetje sta imela v koncernu AgustaWestland po 50% lastniški delež vse do leta 2004, ko je Finmeccanica kupila GKN-ov delež in postala 100% lastnik.

Filipini so tako uradno postali tretji kupec helikopterja AW159 wildcat (pred časom so jih imenovali tudi future lynx in/ali lynx wildcat), potem ko je Velika Britanija naročila in že prevzela 62 helikopterjev wildcat, Južna Koreja pa 8 v mornariški različici (prejeli naj bi jih do konca leta 2016).

Podrobnosti o paketu orožju in na katerih filipinskih bojnih ladjah bosta helikopterja AW159 nameščena zaenkrat še niso znane. O dobavi in nekaterih podrobnostih vojaškega helikopterja AgustaWestland AW159 wildcat smo pisali že v juliju 2012, ko so Britanci prevzeli prva helikopterja tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: AgustaWestland

Farnborough 2012 - prevzem novega helikopterja AW159 wildcat

Farnborough 2012: Novi helikopterji AW159 wildcat za Britance

  1. julij 2012

Britansko obrambno ministrstvo (MoD) je na letalskem salonu v Farnboroughu julija 2012 prevzelo dva helikopterja AW159 wildcat (pred časom so jih imenovali tudi future lynx in/ali lynx wildcat), poleg tega pa sklenilo še pogodbo, vredno 250 milijonov funtov, za podporo in šolanje. Ti novi helikopterji naj bi imeli eno ključnih vlog v 116 milijard funtov vrednem programu opremljanja britanskih oboroženih sil v prihodnjem desetletju.

Agusta/Westland bo opremil šolski center, opremljen s simulatorji in vrsto druge opreme za šolanje in trenažo pilotov ter posadk in talnega tehničnega osebja. Deloval bo v letalskem centru britanske vojne mornarice v Yeovuiltonu na jugozahodu Anglije, kjer bodo nameščeni tudi novi helikopterji.

Po pogodbi iz decembra leta 2008 bo britanska kopenska vojska dobila 34 helikopterjev wildcat, 28 pa jih bo v mornariški jurišni izvedenki, skupaj torej 62. Z wildcati bodo Britanci nadomestili že precej zastarele helikopterje Westland lynx, ki segajo še v leto 1970.

AW159 poganjata dva turbogredna motorja LHTEC CTS800, helikopter je robusten, ima maso okoli 6 t, sodobno elektronsko opremo in kokpit, precejšen del trupa je iz kompozitnih materialov. Z mornariško izvedenko so v letošnjem februarju opravili že vrsto preizkusov na fregati razreda type 23HMS Iron Duke , za dobavo pa bodo mornariške jurišne izvedenke helikopterja »zrele« v letu 2015.

Povezani članki