Finska išče zamenjavo lovce F/A-18 hornet

by Urednik

ŠVEDSKI SAAB ODDAL PONUDBO ZA LOVCE JAS-39 GRIPEN E/F

Finska agencija za javna naročila sprejema ponudbe za 64 novih lovskih letal, s katerimi želijo v naslednjem desetletju zamenjati 55 starih ameriških lovcev F/A-18C hornet in 8 dvosedih F/A-18D hornet, ki jih uporabljajo od leta 1995.

Na razpis za nova bojna letala Finskih letalskih sil se bodo najverjetneje javili ameriški Boeing z lovcem F/A-18 super hornet, francoski Dassault z lovcem rafale, evropski Eurofighter z lovcem typhoon, morda tudi ameriški Lockheed Martin z lovcem 5. generacije F-35, švedski Saab pa je že potrdil oddajo ponudbo za lovce JAS-39E/F gripen. Finska agencija za javna naročila naj bi končno odločitev o tipu letal sicer sprejela leta 2021.

Švedski proizvajalec letal Saab je pred dnevi sporočil, da so oddali ponudbo za 64 lovcev JAS-39 gripen NG (nove generacije), ki vključuje tako enosede različice E, kot tudi dvosede F.

Švedske gripne trenutno uporablja 5 držav: Švedska (98), Južna Afrika (26), Češka (14 v najemu), Madžarska (14 v najemu) Tajska (12) in britanska šola za testne pilote (vsaj 2), vse v “starejših” različicah C in D, medtem ko je Saab sredi proizvodnje zadnjih dveh različic gripen E/F, ki sta ju naročila Švedska (60 naročenih z možnostjo dodatnih 10) in Brazilija (36 naročenih z možnostjo dodatnih 72).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki