Finske specialne sile odslej z belgijskimi puškami FN SCAR-L

by Urednik

FINSKA VOJSKA BO ZA SPECIALCE KUPILA 200-300 NOVIH PUŠK

Finske specialne sile (Erikoisjääkärit, Special Jaeger Battalion) so za svoje osnovno orožje izbrale belgijske avtomatske puške FN SCAR-L 5,56 mm s podcevnim  bombometom FN40GL-L. Odslej bo to njihovo standardno orožje. Finska vojska je sicer oborožena z avtomatskimi puškami RK 95 TP v standardnem ruskem kalibru 7,62×39. Odslej bodo v finskih oboroženih silah uporabljali oba kalibra.

Orožje so Finci sprejeli v oborožitev specialnih sil po obsežnih preizkušanjih, pogodbo o nakupu in dobavi pa naj bi podpisali v tem mesecu. Finske specialne sile se prav tako ozirajo za novim lahkim puškomitraljezom v kalibru 5,56×45, na preizkušanjih v vadbenem centru Finske vojske za specialne sile Utin Jääkärirykmentti pa imajo tako puškomitraljez FN minimi (fr.: Mini Mitrailleuse) kot H&K MG4.

Finske specialne sile so se odločile izbrati novo avtomatsko puško pred enim letom, gre pa za 200 – 300 pušk in do 75 podcevnih bombometov z LV strelivom. Puške bodo opremljene še z drugo dodatno opremo, kot sta na primer taktična svetilka in pa laserski označevalec cilja Insight model 7500 (AN/PEQ-2A). Celotna pogodba naj bi dosegla vrednost 750.000 evrov, orožje pa dobavljeno v letu 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: M4Carbine

VIDEO: Specialne neote Finske vojske – Special Jaeger Battalion

Povezani članki