Francija “delno kriva” za sestrelitev ruskega letala Il-20 v Siriji

by Urednik

MED SESTRELITVIJO LETALA IL-20 JE FRANCOSKA MORNARICA RAKETIRALA CILJE V LATAKIJI

Z izstrelitvijo manevrirnih raket s fregate Francoske vojne mornarice v času sestrelitve ruskega letala Il-20 se je situacija v tem delu Sredozemlja samo zapletla, meni ruski vojaški analitik Mihail Hodarjonok, in tako tudi Francija nosi del krivde za sestrelitev, v kateri je življenje izgubilo 15 ruskih vojakov. 

‘’Francoska fregata Auvergne razreda aquitaine (FREMM) ni ravno  prispevala k najboljši situaciji v zračnem prostoru Sirije in povzročila dodatne težave sirski zračni obrambi. Preprosto se je znašla na napačnem prostoru v napačnem času. Francozi so z izstrelitvijo mnevrirne rakete v marsičem dodatno zapletli že tako zapleteno situacijo v sirskem zračnem prostoru,’’ poudarja ruski ekspert.

O sestrelitvi ruskega vojaškega transportnega letala pisali v članku Izraelci “krivi” za sestrelitev ruskega letala Il-20 nad Sirijo.

Francoske oborožene sile vpletenost v incident zanikajo, poroča francoski večernik tiskovna France Soir, sklicujoč se na vire iz francoskega obrambnega ministrstva. Ruska kontrola zračnega prostora v Siriji naj bi namreč (v večernem) času sestrelitve izvidniškega letala Il-20 zaznala izstrelitev manevrirnih raket s francoske fregate Auvergne.

Sirski mediji so v ponedeljek zvečer poročali o (francoskem) raketnem napadu na obalno mesto Latakia. Nekateri izstrelki so dosegli mesto, mnoge med njimi pa so uničili sirski zračnoobrambni sistemi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki