Francoska letalonosilka se je pridružila operaciji proti ISIS-u

by Urednik

IZ FRANCOSKE LETALONOSILKE V ZALIVU BODO VZLETALI PALUBNI LOVCI RAFALE M

Francija je pred dnevi v Perzijski zaliv napotila svojo edino letalonosilko Charles de Gaulle, ki od ponedeljka 23. februarja 2015 sodeluje v vojaški operaciji pod vodstvom ZDA proti Islamski državi v Iraku in Siriji (Levantu), so sporočili iz francoskega obrambnega ministrstva.

Francoska mornarica je že v začetku januarja 2015 sporočila, da je bojna skupina ladij z letalonosilko Charles De Gaulle na čelu začela operacijo “Arromanches”. Ladijska bojna skupina je namenjena v Indijo, kjer bo aprila sodelovala v indijsko-skupni francoski mornariško-letalski vojaški vaji Varuna.

Prvi francoski palubni lovec rafale je iz letalonosilke Charles de Gaulle (R91) vzletel v smeri Iraka v ponedeljek zjutraj med plovbo okoli 120 navtičnih milj severno od obale Bahrajna. Francoska letala bodo z letalonosilko v Zalivu prihranila kar polovico časa za pot do Iraka, saj so do sedaj vzletala iz letalske baze Al Dhafra (približno 32 km od Abu Dabija) v Združenih arabskih emiratih, kot tudi iz letalske baze Muwaffaq Salti v Jordaniji (vsaj 6 lovcev mirage 2000-D, ki so jih v novembru preselili iz Nigerije).

Francoska vojska je Operacijo Chammal v podporo ameriški koaliciji proti ISIS-u začela v septembru 2015, vanjo pa so vključena francoska bojna letala Dassault rafale (vsaj 9), lovci mirage 2000-D (vsaj 6), mornariška patruljna letala Breguet Br.1150 atlantique II (vsaj 2), letela za oskrbo z gorivom Airbus A400M atlas in transportna letala C-130 hercules, s katerimi dobavljajo humanitarno pomoč ter vojaško opremo.

Francoska mornarica ima na letalonosilki Charles de Gaulle (R91) nameščenih približno 30 letalnikov – palubne lovce Dassault-Breguet super étendard (9) in Dassault rafale M (12), kot tudi eno patruljno letalo E-2C hawkeye ter mornariške helikopterje SA365 dauphin, EC725 caracal in AS532 cougar, NH 90 caiman.

lovcev palubnih Dassault rafale (skupaj 41 + 7 naročenih), palubnega jurišnega lovskega letala Dassault-Breguet super étendard (21 – upokojili jih bodo v letu 2016, uporabljajo jih tudi Argentinci in Iračani) in mornariškega patruljnega letala Grumman E-2C hawkeye (3). Nekateri posnetki pa so nastali iz helikopterja za iskanje in reševanje Eurocopter SA 365 dauphin.

Francoska bojna letala so od sredine septembra 2014 v podporo kopenskim silam Iraške vojske in kurdskih borcev Peshmerge izvedla okoli 100 izvidniške misije in okoli 100 bojnih operacij v Iraku proti pripadnikom militantne skupine Islamska država (ISIS).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Francija v Perzijski zaliv pošilja letalonosilko za boj proti ISIS-u

Francoska mornarica je sporočila, da je bojna skupina ladij z letalonosilko Charles De Gaulle že zapustila mornariško bazo levo Toulon v južni Franciji in začela operacijo “Arromanches”.

VIDEO: Letala Francoske mornarice na letalonosilki

Francoski mornariški piloti so objavili izjemen videoposnetek dogajanja na francoski letalonosilki Charles de Gaulle (R91), posnet z gopro kamerami na čeladah pilotov ter tehničnega osebja.

Povezani članki