VIDEO: Letala Francoske mornarice na letalonosilki

by Urednik

IZJEMNI POSNETKI IZ FRANCOSKE LETALONOSILKE CHARLES DE GAULLE

Francoski mornariški piloti iz skupine Chasse Embarquée (snemalci iz lovcev) so v decembru 2014 objavili izjemen videoposnetek dogajanja na francoski jedrski letalonosilki Charles de Gaulle (R91), ki je bil posnet z gopro kamerami nameščenimi na čelade pilotov ter tehničnega osebja Francoske mornarice (Marine Nationale).

V objektiv kamer so ujete priprave pilotov in tehničnega osebja na vzlet lovcev palubnih Dassault rafale (skupaj 41 + 7 naročenih), palubnega jurišnega lovskega letala Dassault-Breguet super étendard (21 – upokojili jih bodo v letu 2016, uporabljajo jih tudi Argentinci in Iračani) in mornariškega patruljnega letala Grumman E-2C hawkeye (3). Nekateri posnetki pa so nastali iz helikopterja za iskanje in reševanje Eurocopter SA 365 dauphin. Ob tem je posneto tudi delovanje parnega katapulta, ki se na letalonosilkah uporablja za hitro pospeševanje letala do vzletne hitrosti. Tako francoska kot ameriške letalonosilke uporabljajo isto vrsto katapulta, katerega vzvod pripnejo na podvozja kolesa sprednjega kolesa. Zato so francoski palubni lovci rafale v preteklosti na bojne misije že večkrat vzletali tudi iz ameriških letalonosilk, kar  dokazuje interoperabilnost med zavezniškimi mornaricami. Izjemno zanimiv je posnetek priprave super étendarda, kjer pritrdijo ročico katapulta z vrvjo pod krila letala (01:51).

V izjemnih dnevnih in nočnih posnetkih tako lahko vidimo francosko palubna letala med vzletanjem s pomočjo parnega katapulta ter pristanke s pomočjo pristajalne kljuke na repu letala, ki ob pristanku “lovi” zaviralne vrvi na letalonosilki.

Pripravil: A. Knific, foto: Marine Nationale

VIDEO: Palubna letala Francoske mornarice na letalonosilki

Povezani članki