Francoski CMN razvija novo “stealth” korveto C sword 90

by Urednik

NOV KONCEPT PRIOBALNE  “STEALTH” KORVETE

Francoska ladjedelnica CMN (Constructions Mecaniques de Normandie) je na salonu Euronaval v Parizu pokazala koncept nove radarsko slabo zaznavne korvete C sword 90, ki je naslednica družine hitrih raketnih čolnov combattante, ki so jih prvič predstavili  v 1960-ih.

Korveta C sword 90 je zasnovano in oboroženo za naloge odvračanja in lahko deluje v sklopu različnih misij. Še posebej je primerna za priobalne operacije zaščite položajev, kot tudi ob podmorniških, zračnih in kopenskih grožnjah. Trup plovila ima elemente slabe radarske zaznavnosti  z nagnjenimi površinami.

C Sword 90 je bila predstavljena kot platforma za številne oborožitvene sisteme, hkrati pa omogoča tudi delovanje enega mornariškega helikopterja in do dveh brezpilotnih letal. Novo nevidno fregato naj bi opremili z najsodobnejšimi radarskimi sistemi in sistemi za pridobivanje obveščevalnih podatkov. Poleg pomorskih misij, vključno s protipodmorniškim in površinskim bojevanjem,  naj bi fregata C Sword 90 omogočala delovanje tudi enoti marincev.

Z ladjo, ki bo v dolžino merila 95m in v širino 16 m z vgrezom le 4 m, naj bi upravljala posadka 65 mornarjev, na njej pa bo prostora še za 20 oseb (marincev). Zasnova je doseganje najvišje hitrost 28 vozlov (52 km/h), ob povprečni  hitrosti 12 vozlov pa se njena avtonomija podaljša na 7.000 navtičnih milj. Velik del k tej učinkovitosti naj bi prinesel prav “na glavo” obrnjena oblika premca, ki prispeva k izboljšanju pogonskega ucinka in k boljši vzdržljivosti v močnem vetru in surovih pogojih na morju.

Koncept stealth korvete C sword 90

Ognjeno močjo fregata C Sword 90 bo sestavljal top 76mm ali 57mm na prednjem delu  in dve daljinsko vodeni oborožitveni postaji s topom 20mm ali 30mm pri straneh.

Plovilo bo opremljeno z 8-imi protiladijskimi raketami MM40 exocet in 16-imi navpično postavljenimi protiletalskimi izstrelki. Dodatno protiletalsko obrambo naj bi zagotavljala dva lanserja raket kratkega dosega. Ob tem bo fregata opremljena tudi s sistemom vab za samoobrambo.

Pripravil: A. Knific, foto: CMN

Povezani članki