Francozi v Maliju izgubili dve pehotni bojni vozili VBCI 8×8

by Urednik

PRVI UNIČENI OKLEPNIK VBCI 8X8 FRANCOSKE VOJSKE

Francoska vojska je 1.julija 2018 na misiji v Maliju izgubila dve pehotni bojni vozili VBCI 8×8, ki so ju islamski uporniki napadli z avtomobilom – bombo v mestu Gao v severnem delu države.

Med patruljiranjem po mestu Gao se je v oklepnika zaletel avtomobil bomba, trku pa je sledila eksplozija. Zaradi napada na vojaško patruljo s pehotnimi bojnimi vozili VBCI 8×8 v severnem delu Malija so umrli štirje civilisti, ranjenih pa je bilo 31 ljudi, vključno s štirimi francoskimi vojaki, nekaj malijskih vojakov in civilistov.

Kot posledica terorističnega napada sta bila uničene dve francoski oklepni bojni vozili VBCI 8×8 (Vehicule Blinde de Combat d’Infanterie), gre pa za prvo znano izgubo takšnega tipa pehotnega bojnega vozila.

Francija ima v zahodni afriški regiji Sahel nameščenih približno 4500 vojakov kot del operacije Barkhane, katere cilj je boj proti islamskim militantom v regiji. Tako imenovana operacija Barkhane  trenutno potekav Mavretaniji, Burkini Faso, Nigru in že omenjenima Čadu ter Maliju

Napad se je zgodil v času, ko se je 40 voditeljev afriških držav sestalo na vrhu Afriške unije v mavretanski prestolnici Nouakchott.

VBCI (Vehicule Blinde de Combat d’Infanterie) je eno od najsodobnejših oklepnih bojnih vozil pehote na svetu. VBCI je dolgoročno namenjen zamenjavi starega bojnega vozila AMX-10P, ki ga uporabljajo mehanizirane enote francoske vojske. Proizvajalec Nexter je francoski kopenski vojski do sedaj dobavil 630 oklepnikov VBCI  in sicer v dveh različicah: bojno vozilo pehote (520) in 110 poveljniških vozil.

Osemkolesnik VBCI je opremljen z oborožitveno kupolo (z enim članom) s stabiliziranim 25 mm topom in sovprežnim lahkim mitraljezom 7,62 mm. S slednjim lahko upravlja tudi poveljnik, ki sedi na levi strani vozila za voznikom. V poveljniški različici so osemkolesniki VBCI opremljeni z daljinsko upravljano oborožitveno postajo (RWS) s stabiliziranim težkim mitraljezom 12,7 mm (.50). Oklepnike VBCI so Francozi intenzivno uporabljali (oz. jih še) v Afganistanu, Centralnoafriški republiki, Libanonu in Maliju. V transportni različici ima vozilo avtonomijo kar 2500 km (brez težke opreme).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki