Gana bo kupila letala An-29 super tucano, C-295 in helikopterje Z-9, MI-17

by Urednik

GANSKA VOJSKA BO POSODOBILA SVOJO LETALSKO FLOTO

Ganske letalske sile bodo dobile nova brazilska trenažna letala Embraer An-29 super tucano, kitajske večnamenske helikopterje Harbin Z-9, ruske transportne helikopterje Mil Mi-17 in vojaška transportna letala EADS CASA C-295, je med otvoritvijo novega hangarja v letalski bazi Accra dejal ganski predsednik John Dramani Mahama sredi novembra 2014.

Po besedah Mahama vlada načrtuje nakup dodatnih letal in helikopterjev za Ganske letalske sile z namenom, da s zagotovi boljše pogoje za usposabljanje, kot tudi za podporo na mirovnih misijah in za vojaške operacije. Ganska vojska bo helikopterje Z-9 prejela že v juniju 2015, s Kitajci pa načrtujejo center za šolanje pilotov na helikopterjih tega tipa na letališču Tamale, kjer bi izvajali usposabljanja za celotno regijo.

Mahama je dejal, da bodo novi hangarji Ganskim letalskim silam omogočili nakup novih letalnikov, njihovo varno skladiščenje in podaljšanje življenjske dobe.  Podatki o tem, koliko katerih letal oz. helikopterjev bo Gana kupila, pa še niso znani. Ganska vojska ima sicer v svoji oborožitvi že 10 helikopterjev Mi-17 in dve transportni letali C-295.

Novi hangarji Brazilskih letalskih sil v zračni bazi Accra, ki so opremljeni z viličarjem, tovornjakom za oskrbo z gorivom, gasilskim in reševalnim vozilom, so bili zgrajeni v sodelovanju z Brazilijo, ki v Gani podpira tudi gradnjo mednarodnega letališča Tamale.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Šolsko letalo Diamond DA42M Ganskih letalskih sil

Povezani članki