Grški obrambni minister z letalom Gulfstream G-V na obisku v Srbiji

by Urednik

GRŠKI OBRAMBNI MINISTER OBISKAL SRBSKA VOJAŠKA PARADO

Edino grško letalo (HAF) Gulfstream Aerospaceovo VIP konfigurirano (sicer poslovno) letalo G-V je bilo pred dobrim tednom (10. maja) mogoče opaziti na niškem letališču Konstantin Veliki v Srbiji.

Grško letalo Gulfstream G-V (C-37A), ki nosi vojaško taktično identifikacijsko številko “678” in se imenuje ”Athena”, je priletelo v Niš (200 km jugovzhodno od srbskega prestolnice Beograd) na krovu z grškim obrambnim ministrom Evangelos Apostolakis. Grškli minister si je ogledal vojaško parado ‘’Obramba svobode’’ , ki je bila organizirana ob dnevu zmage. Parado je obeležilo  sodelovanjem več kot 4000 vojakov in policistov, bojna in nebojna vozila in sistemi ter kar 47 leta in helikopterjev (med njimi vseh devet srbskih operativnih lovcev MiG-29).

Grški Gulfstream V je bil izdelan v ZDA pred 16 leti, v sestavi Grških letalskih sil pa leti od leta 2003, nameščen je v letalski bazi Elefsis, 18 km severno od Aten, in je v sestavi 352. VIP transportnega letalskega polka (352 Mira Metaforas Ypsilon Prosopon, 352 MMYP), ki je sicer podrejen 112. bojnemu letalskemu polku (112 Pterix Mahis, 112 PM). Slednji ima v sestavi še dve VIP letali Embraer ERJ-135LR (iz leta 1999) in ERJ-135BJ legacy (2002).

352. VIP eskadrilja je namenjena prevozu visokih osebnosti grške vlade in vojaškega poveljstva, pa tudi za humanitarne prevoze in medicinsko evakuacijo (z grških otokov v primerih potrebe nujne medicinske intervencije).

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Ministrstvo za obrambo Srbije

 

Povezani članki