Helikopterje Bell 407 bodo sestavljali v ruskem Jekaterinburgu

by Urednik

RUSI BODO IZDELOVALI AMERIŠKE HELIKOPTERJE

Ruski Uralski civilni letalski proizvodni obrat je podpisal pogodbo z ameriškim proizvajalcem helikopterjev Bell o sestavljanju helikopterjev modela Bell 407 v ruskem mestu Jekaterinburg.

Gre za lahki Bellov enomotorni helikopter Bell 407GXP, ki jih bodo odslej sestavljali v Rusiji, poroča ruski dnevni časopis za gospodarska vprašanja Kommersant. Gre za preboj, kajti v dosedanjih pogovorih Bell ni hotel prižgati zelene luči za sestavljanje tega helikopterja v tujini. Po poročanju naj bi prvi Bellovi modeli 407GXP zapustili proizvodne linije v Jekaterinburškem Uralu še pred koncem letošnjega leta.

Kot pričakujejo bo prvi ruski kupec tega helikopterja Zvezna agencija za letalski transport Rosaviatsia,ki naj bi jih dobavljala letalskim šolam. Za lahki  Bellov enomotorni helikopter pa kaže zanimanje tudi rusko ministrstvo za notranje zadeve,  tudi več poslovnežev, ki si pri nakupu v Rusiji sestavljenih ameriških helikopterjev obetajo 17 odstotni popust.

Investicija v proizvodno linijo bo veljala skupaj med 10 in 12 milijoni USD. So pa seveda gospodarstveniki pred podpisom pogodbe morali dobiti zagotovilo, da politične razmere ne bodo vplivale na posel, kajti v Uralskem civilno letalskem proizvodnem obratu je prek korporacije Rosteh pomemben lastnik tudi ruska država. Američani naj bi tako zagotovili vsa potrebna zagotovila, zavarovanja in odobritve.

V novem modelu Bell 407 GXP, ki je nasledil nekaj manj zmogljivega 407GP, uvajajo tudi novi zmogljivejši in varčnejši Rolls-Roycev turbogredni motor.

Pripravil: B. Knific, foto: Bell

Povezani članki