Hrvaška in Francija podpisali pogodbo za lovce rafale

by Urednik

PODPIS KONČNIH POGODB ZA DOBAVO LOVCEV RAFALE IN LOGISTIČNE PODPORE

Na slovesnosti, ki so se jo udeležili francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, francoska ministrica za oborožene sile Florence Parly ter predsednik in izvršni direktor Dassault Aviation Eric Trappier so v Zagrebu s hrvaškim ministrom za obrambo Mariom Banožičem podpisali dve pogodbi za nakup 12 lovcev Dassault rafale in pripadajočo logistično podporo.

Meddržavna pogodba zajema prenos 12 lovcev rafale iz flote Francoskih letalskih sil skupaj z opremo, kot tudi usposabljanje pilotov in tehnikov Hrvaških letalskih sil.

Pogodba o logistični podpori zajema vsa podporna sredstva za obdobje treh let, vključno z dodatnimi rezervnimi deli za lovce rafale.

Hrvaški izbor lovca rafale je bil objavljen 28. maja 2021 (na dan Hrvaških letalskih sil – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) po končanem mednarodnem razpisu, na katerem so sodelovala evropska, izraelska in ameriška letala. Francoski Dassault je, potem ko mu je v zadnjem letu uspelo prodati 30 lovcev rafale Egiptu in še 18 lovcev Grčiji, tako še utrdil svoj položaj v evropskih zračnih silah.

Hrvaška, ki bo z “novimi” letali v floti Hrvaških letalskih sil zamenjala lovce MiG-21, naj bi prve lovce rafale začela prevzemati leta 2024. Dobava vseh 12 letal naj bi bila zaključena do leta 2025.

Rafale se je kljub večletnim začetnim težavam pri prodaji na tuje izkazal kot zlata gos za Pariz, saj je letalo doživelo velik uspeh v mednarodni prodaji, zlasti po dogovoru o poslu z Indijo (mimogrede: slednja se je že odločila za nadgradnjo rafalov). Egipt je postal prvi večji tuji kupec, ko so njegove letalske sile leta 2014 naročile 24 letal rafale, sledila sta mu Katar in nato Indija (ki se je dolga leta pogajala o nakupu lovcev rafale – omenjali so celo število nad 120 primerkov, potem pa pristali pri 36 enotah). Posel z New Delhijem je sprožil veliko polemik in obtožb o nepravilnostih pri kupčiji. Kasneje je indijsko vrhovno sodišče zavrnilo vse obtožbe in odprlo pot za nakup 36 borcev rafale iz Francije.

Rafale je dvomotorno večnamensko (omnirole) bojno letalo 4+ generacije z delta krilom in zasnovo kanardov – aktivnih predkrilc,  lahko opravlja različne naloge, vključno s dosego prevlade v zraku (prestrezanje), zračno obrambo, prodori v nasprotnikov zračni prostor, izvidništvom, podporo kopenskim enotam, protiladijskim delovanjem in misijami jedrskega odvračanja. Oborožen je z naprednim orožjem – vključno manevrirnimi raketami.

Dobave lovcev rafale

Leta 2020 je Dassault prvič dostavil lovska letala rafale Indiji v ključnem času, ko so se oborožene sile države spopadale z letalskimi silami kitajske Ljudske osvobodilne vojske na svojih himalajskih mejah v Ladahu. Dassault je dosegel velik uspeh potem tudi januarja 2021, ko je Grčija naročila 18 lovcev rafale v različici  F3-R  za skupno vsoto 2,4 milijarde evrov. Ta dogovor je vključeval 12 rabljenih letal, ki so prišla naravnost iz francoskega letalskega vojnega inventarja, in šest novih. Naslednji dogovor je leta 2021 sledil z Egiptom, ki je 4. maja s francosko vlado podpisal pogodbo o nakupu 30 lovcev rafale. Medtem ko Egipt  stroškov ni razkril, je preiskovalna spletna stran Disclose navedla, da je bil posel vreden 3,75 milijarde EUR (4,52 milijarde USD). S tem bi se število lovcev rafale v egiptovski službi povzpelo na 54 in bo tako postal druga država po številu rafalov. Egiptovsko naročilo bodo financirali s posojilom, ki bo odplačano najmanj 10 letih. Že avgusta 2020 pa so poročali, da bodo 8 od skupno 18 lovcev rafale Grčiji podelili kot “donacijo”, vendar pa teh trditev še ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Francija je sprva načrtovala nakup 286 lovcev rafale, nato so naročili 180 letal, 152 je že dobavljenih, število 180 letal pa naj bi dosegli v letu 2021. Kako je z nadomestitvijo lovcev, ki so jih iz lastnega inventarja dobavili Egiptu, Grčiji in (morebiti) Hrvaški, tudi še ni povsem znano, govori pa se, da naj i Francija v nadomestilo dobila 24 novih lovcev. Francija uporablja dvosedo verzijo rafale B F-3R, enosedo C F-3R in palubno M F-3R.

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: DefenceHub

Povezani članki