Hrvaška in Izrael razveljavili pogodbo o nakupu F-16 barack

by Urednik

OZADJE AMERIŠKE BLOKADE IZRAELSKE PRODAJE LOVCEV F-16 HRVAŠKI

Hrvaška in Izrael sta odpovedali pogodbo o nabavi 12 izraelskih lovcev F-16 zaradi vprašanja, kdo bo plačal ‘’odstranitev’’ Lockheed Martinove ‘’intelektualne lastnine’’ v izraelskih letalih ameriškega izvora F-16 barack, ki jih je hotela kupiti Hrvaška od Izraela (pri tem pa ni sprejela ameriške ponudbe za nakup izvirne Lockheed Martinove izvedbe lovca F-16 v najsodobnejši izvedenki), kar je zaskrbelo Trumpovo administracijo. 

Neuspelo transakcijo so potrdili med srečanjem uradnih predstavnikov Izraela in Hrvaške pred dnevi v Zagrebu. Generalni direktor izraelskega obrambnega ministrstva Udi Adam je prekinitev pogodbe pojasnil s ‘’težavami, ki jih niso  pričakovali in niso pod nadzorom obeh držav (Hrvaške in Izraela)’’, kot je objavil Israel Post. Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević pa je preklic pogodbe o hrvaški nabavi izraelskih lovcev F-16 komentiral z besedami: ’’Izrael nas je uradno obvestil, da ne more pridobiti soglasja ZDA za dobavo letal Hrvaški.’’

Kot je v decembru lani izjavil ameriški veleposlanik na Hrvaškem Robert Kohorst, so težave nastale v zvezi z vprašanjem, kdo bo plačal konverzijo teh letal, glede na to, da je v izraelskih lovskih letalih F-16  vgrajena tehnologija, ki je intelektualna lastnina in tehnologija v lasti ameriškega proizvajalca Lockheed Martina …? Kot je še dodal ameriški veleposlanik na Hrvaškem, v pogajanja ni bil vključen, da pa misli, da strani (hrvaška in izraelska) nimata kakšne druge izbire, saj gre za intelektualno lastnino Lockheed Martina in zato oboji (Hrvaška in Izrael) potrebujejo odobritev (Lockheed Martina) za transakcijo.

Dejstvo jem da imajo ZDA pogodbene pravice, ki jih ščitijo pred transferji v tretje države brez sankcij. Je pa pred časom ameriški državni sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo izjavil, da je za kupčijo, vendar ji (nekdanji) državni sekretar James Mattis nasprotuje in blokira. No, v tem času pa je Mattisa na mesti državnega sekretarja zamenjal Patrick Shanahan, vendar je obveljala Mattisova…

Hrvaška si že dlje časa, kot članica Nata, prizadeva zamenjati zastarele lovcev MiG-21,  ki so v uporabi že 60 let(!), navajajo izraelski mediji. Posel med državama, podpisan januarja 2018, za precej iztrošene lovce F-16 barack, naj bi dosegel vrednost kar pol milijarde dolarjev. Kar naj bi bil največji obrambni podatek za Hrvaško od njenega obstoja in ločitve od SFR Jugoslavije. Nekateri uradni ameriški viri pa navajajo, da bi se Izrael s to kupčijo nepošteno okoristil (kot so za mrežo Tv kanala 10 navedli uradni izraelski predstavniki).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki