Hrvaška se je odločila za francoske lovce rafale

by Urednik

HRVAŠKE LETALSKE SILE IZBRALE ZAMENJAVO ZA LOVCE MIG-21

Kot so napovedali hrvaški mediji, so na dan hrvaških oboroženih razglasili zmagovalca razpisa za lovsko letalo Hrvaških letalski sil – izbrali so francoskega lovca Dassault rafale.

Hrvaška vlada se je odločila sprejeti francosko ponudbo za lovce rafale, kar je nekoliko presenetljivo, sploh če smo spremljali potek izbire in razpisov, pošiljanja zahtev za ponudbo in podobno v zadnjih letih. Hrvaška se je zaradi takratnih geopolitičnih razmer bistveno bolj nagibala k ameriški rešitvi, torej nakupu lovcev F-16, bodisi iz ZDA ali Izraela (kar so ZDA že enkrat uspešno ”preprečile”). Del hrvaške strokovne javnosti se je nagibal k nakupu švedskega lovca – predvsem zaradi švedske nevtralnosti in t.i. ofset programov.

V razpisu za nakup lovskih letal hrvaških letalskih sil so poleg izbranega francoskega rafala sodelovali še ameriški F-16 z najnovejšo različico block 70 viper, novi švedski JAS 39 gripen C/D in rabljeni izraelski F-16 barak. Na današnji seji vlade (28. 5. 2021) je bilo končno izrečeno, katera lovska letala bo nabavila Hrvaška in tako, kot je dejal premier Plenković, »spremenila strateško moč države«.

»Z novimi letali bomo zagotovili zaščito, pridobili zmogljivost za močno strateško odvračanje in dvignili nacionalno varnost na raven, ki je še nismo imeli,« je odločitev komentiral hrvaški ministrski predsednik Andrej Plenković.

»Gre za največjo naložbo v hrvaške oborožene sile, največjo naložbo v zagotavljanje trajnega miru in varnosti hrvaških državljanov, pridobivamo sposobnost povečevanja celotne bojne moči hrvaške vojske v naslednjih 30 do 40 letih, kar je največji garant miru.

Varen razvoj Hrvaške  –  to je za nas bolj pomembno kot kdaj koli prej. Z občutnim dvigom varnosti države bo Hrvaška postala bolj privlačna za tuje vlagatelje, ker se bo stopnja varnosti njihovih naložb povečala,« je še dejal Plenković.

»Komisija je ponudbe temeljito ocenila. Študija o nabavi letal je bila soglasno sprejeta. Vlada meni, da je ponudba Francije najboljša: gre za  12 letal rafale F3R, 10 enosedežnih in dve dvosedi. Letalo je najnovejše generacije in velja za eno najboljših na svetu. Je edino od štirih ponujenih, ki ima možnost nadzvočnega superkrižarjenja … (letenja z nadzvočno hitrostjo brez dodatnega zgorevanja in tako manjšo porabo goriva – op. ur.). Lahko prenese največ tovora, ima najmanjši radarski odsev, zaradi česar je delno prikrit. Hrvaška ga bo dobila v najnovejšem standardu F3R … Velja za najnaprednejše lovsko letalo v tem delu Evrope, «je pojasnil Plenković.

»Za najugodnejši denar dobi Hrvaška najbolje ocenjeno in opremljeno letalo … , 999 milijonov evrov je bila najugodnejša ponudba in zagotavlja najugodnejše obročno plačilo,« je še dejal Plenković. Banožić.

Minister za obrambo Hrvaške  Mario Banožić je poudaril, da je odločitev glede na skupno vrednost projekta za nakup večnamenskega lovskega letata največji korak v razvoju zmogljivosti po devetdesetih letih in največja naložba v hrvaške oborožene sile .

Banožić je poudaril, da bo uvedba nove generacije večnamenskih lovskih letal v operativno uporabo ohranila in povečala sedanje zmogljivosti ter potenciale lovske komponente letalskih sil ter znatno povečala skupno bojno moč hrvaške vojske, hkrati pa tudi ohraniti tradicijo lovskih letal na Hrvaškem.

»Hrvaška je kot članica Nata zavezana vlagati v lastne obrambne zmogljivosti, tako da jih nameni v obrambni proračun in del, povezan z opremljanjem in posodabljanjem,« je dejal. S to rešitvijo Hrvaška kaže, kako odločna je razviti lastne obrambne zmogljivosti, ki bodo v prvi vrsti prispevale k varnosti in obrambi države, pa tudi Nata in EU, je dodal.

Ob opisovanju poteka postopka nabave letal je minister dejal, da je bila ugotovljena nujnost partnerstva z državo in ne s proizvajalcem letal za realizacijo projekta na vladni ravni. Vlada je z današnjo odločitvijo Ministrstvu za obrambo Hrvaške naložila izvedbo ukrepov za sklenitev sporazuma med Hrvaško in Francijo o nabavi večnamenskega lovskega letala, ustanovljena pa je bila delovna skupina za usklajevanje in spremljanje dejavnosti iz predlagane odločbe in njegovo izvajanje.

»Pogodba bo strateški sporazum in bo zaradi zapletenosti opreme, operativne uporabe in splošnega vzdrževanja zmogljivosti bojnih letalstva pomenil dolgoročno politično obrambno in gospodarsko povezavo z državo ponudnico,” je zaključil Banožić.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

Povezani članki